вівторок, 22 січня 2013 00:45

Кольорова революція в Пакистані малоймовірна

Автор: фото з сайта www.ife.comments.ua
  Олександр Богомолов: ”Парадокс у тому, що навіть прем’єр не має змоги контролювати армію, силові структури й навіть зміст ядерної програми”
Олександр Богомолов: ”Парадокс у тому, що навіть прем’єр не має змоги контролювати армію, силові структури й навіть зміст ядерної програми”

У Пакистані відбулися масові протести проти уряду. Вони розпочалися після арешту прем'єр-міністра Раджі Первеза Ашрафа, якому закидають корупцію. Лідером протестів став керівник руху "Шлях Корану" Тахір Кадрі. Експерти обговорюють можливість революції в Пакистані за прикладом арабських країн.

— Пакистан — держава з подвійним дном, — пояснює президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов, 48 років. — Базовий поверх займає військова еліта. Від початку утворення країни вона була провідною ланкою побудови влади. Цих військових аж ніяк не можна назвати демократичним елементом, та ще й за умов загрози ісламістського екстремізму.

Інший поверх займає пакистанське суспільство. Воно дуже строкате й досі не сформувалося в єдину громадянську платформу. Одна частина суспільства помірковано демократична. Інша — ісламістська. Люди невдоволені військовими, але вдіяти нічого не можуть, бо не є згуртованою силою.

Влада Пакистану, на відміну від військових, досить демократична. Існують партії, парламент, незалежний суд. Але парадокс у тому, що навіть прем'єр не має змоги контролювати армію, силові структури й навіть зміст ядерної програми. Якщо влада робить щось не те, військові влаштовують заколот або спонсорують суперників чинного уряду. Так армія маніпулює країною.

Останній прем'єр Пакистану — Раджа Первез Ашраф, чоловік убитої прем'єрки Беназір Бхутто, дотримував демократичних поглядів. Його заарештували нібито за корупцію. А тепер масові протести вимагають повної зміни уряду та розпуску парламенту. Призвідниками цих виступів є ісламісти. Тобто все вкладається у звичну схему: військові провокують і перетасовують частину влади.

У Пакистані малоймовірна кольорова революція. Тамтешні демократи — здебільшого популісти. Країна дуже бідна, з багатьма етнічними та релігійними групами, які між собою воюють. Громадяни надто малоосвічені, крім міського населення Ісламабада й Карачі. Крім того, США ведуть на території Пакистану війну з тероризмом. Америка хоче демократичного уряду. Пробує "перезавантажити" країну.

Порівнювати Пакистан із державами так званої Арабської весни не можна. В арабів розвинутіше суспільство зі спільним інформаційним простором, телевізійною мережею "Аль-Джазіра" тощо.

Зараз ви читаєте новину «Кольорова революція в Пакистані малоймовірна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі