четвер, 04 серпня 2011 09:22

"Барви такі яскраві, що в природі не знайдеш"

Автор: фото з особистого архіву Івана Горбача
  Іван Горбач: ”Цифрове ефірне телебачення має бути безкоштовне. Але як довго — важко передбачити”
Іван Горбач: ”Цифрове ефірне телебачення має бути безкоштовне. Але як довго — важко передбачити”

До 2015-го в Україні мають припинити трансляцію аналогового телевізійного сигналу і запровадити повністю цифрове телебачення.

— Споживачам, які вже користуються кабельним телебаченням, не доведеться оновлювати телеприймачі, — каже Іван Горбач, 59 років, головний конструктор супутникової розподільчої мережі інформаційного забезпечення державного підприємства "Укркосмос". — Хто захоче отримувати 32  ефірні цифрові телеканали, мусить купити тюнер у стандарті DVB-T2. Зараз він коштує від 250 до 400 гривень. Цифрове ефірне телебачення має бути безкоштовне. Але як довго — важко передбачити.

У цифрового телебачення є недоліки?

— Цифровий сигнал улаштований так, що при технологічному стисненні у ньому прибирають "зайву" інформацію. Наприклад, барви такі яскраві, що в природі не знайдеш. Візуальні ефекти, створення неправильних динамічних об'єктів, спотворення від неякісного внутрішньокадрового та міжкадрового кодування можуть призвести до небажаного впливу на глядача. В аналоговому телебаченні якість сигналу контролювала державна служба. Останніми роками вона перестала існувати. Тому необхідно створювати в цифровій мережі нову систему контролю за якістю сигналу.

Як розгортатиметься ефірна мережа цифрового телебачення?

— Ефірне цифрове телерадіомовлення вестимуть у загальнонаціональній мережі. Її стратегічно важливою складовою є супутникова розподільча мережа, яка доставляє сигнал 28 загальнонаціональних каналів до регіональних передавальних центрів. Цей контент доповнюється чотирма регіональними і місцевими телеканалами — і маємо 32 телеканали. Супутникова розподільча мережа забезпечує не лише доставку програм телебачення. Вона може доносити сповіщення населення про стихійне лихо чи іншу важливу інформацію у воєнний час, інформацію силових структур у регіональні підрозділи. Тобто є складовою інформаційної безпеки.

Така мережа вже є?

— Супутникову розподільчу мережу держава почала будувати з 1998-го. На 40 із 60 об'єктів по країні змонтували супутникові станції біля веж Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення. Антени забезпечують високу якість телевізійного сигналу навіть за поганих погодних умов. Діаметр рефлектора у них більший, ніж в інших компаній, де стоять звичайні тарілки по 3,7 метра. Але складається враження, що наші люди отримуватимуть телесигнал не з цих надійних антен.

Чому?

— Приватна компанія "Зеонбуд" отримала ліцензію Нацради з питань телебачення і радіомовлення на створення власної загальнонаціональної мережі, адже державну програму побудови такої мережі не виконують. Фірма не планує використовувати нічого з того, що вже побудувала держава для розподільчої мережі. Звісно, оптимальним було б, аби "Зеонбуд" використовував зведені супутникові станції. Про це мала б терміново подбати держава. Бо виникає питання: навіщо вона вкладала десятки мільйонів гривень у розбудову мережі?

Чи можливе існування паралельних розподільчих мереж?

— За аналогового телебачення — так. Вони вже є: мережі ICTV, "1+1" та інші. Але при переході на цифрове ефірне телебачення мережі стануть непотрібні, бо ці канали ввійдуть у цифрові пакети компанії "Зеонбуд".

Остання може впливати на наявність тих чи тих каналів у мережі?

— Місце в цифровому пакеті надають за правилами Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Телеканали, які залишаються поза межами цифрових пакетів компанії "Зеонбуд", зможуть розповсюджувати свої програми прямо на абонентів, які мають супутникові антени, або працювати з кабельними мережами. Інша річ, що при переході на цифрове ефірне телебачення перерозподілиться рекламний ринок. У "цифрі" умови для всіх телеканалів однакові, й іншого критерію на шляху завоювання рекламного ринку, крім якості телеканалу, не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Барви такі яскраві, що в природі не знайдеш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі