субота, 28 квітня 2012 00:45

Човен "Запоріжжя" застарів до неможливості

Автор: фото з сайта www.new-sebastopol.com
  У польських ВМС цю модель списали й порізали на металобрухт у 1990-х
У польських ВМС цю модель списали й порізали на металобрухт у 1990-х

Український підводний човен "Запоріжжя" вперше за 20 років вийшов у море. Його збудували у Ленінграді 1970-го, тож стан судна був незадовільний для занурень під воду.

— Ми можемо пишатися тепер хіба що фактом номінальної наявності підводного флоту, використовувати який у бойовій ситуації, швидше за все, не зможемо. Це скоріше політичний крок, ніж військовий, — вважає головний редактор спеціалізованого сайта "Флот 2017" Дмитро Тимчук, 39 років.

— Ще у 1990-х називали цифру — для повноцінної роботи військово-морських сил Україна мусила б мати підводний флот із п'яти-шести човнів. Незалежно від блокового чи позаблокового статусу. Чорне море дуже специфічне — невелике за площею, але глибоке. Нейтральних вод тут практично немає, морські кордони держав змикаються.

Втім і з експлуатацією одного човна виникає дуже багато проблем. Судно вимагає відповідної інфраструктури на березі — його треба постійно обслуговувати. Заряджати акумулятори, постачати кисень, обслуговувати запаси зброї. Таких причалів уже немає — базу підводних човнів у складі ВМС продано. Також потрібна налагоджена схема зв'язку, скоординована робота аварійно-пошукових служб. Нічого цього немає. Тому випробування "Запоріжжя" і проводять на російській базі Чорноморського флоту. Втім навіть це — не головна проблема.

Цей тип підводних човнів застарілий до неможливості. У польських ВМС цю модель списали й порізали на металобрухт у 1990-х.

Програма "Корвет" зараз номінально продовжує реалізовуватися, цьогоріч на неї виділили 430 мільйонів гривень. Після наради з Віктором Януковичем голова РНБО Андрій Клюєв заявив, що уряд перейде на трирічний план реалізації програми. Тобто, гроші виділятимуть не щорічно, а раз на три роки. Коли саме, невідомо. І це означає, що коштів на новий флот немає. Усі гроші йдуть на вибори, на соціальні ініціативи Януковича.

Як свідчить практика, краще мати менші, але постійні обсяги фінансування. Адже треба утримувати робочих. А якщо людей на два роки відпустити, а потім скликати знов — невідомо, скільки повернуться та хто з них збереже потрібну кваліфікацію.

Зараз ви читаєте новину «Човен "Запоріжжя" застарів до неможливості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі