вівторок, 08 серпня 2006 18:11

Бюджет парламенту хочуть зробити близьким до мільярда

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Наступного року Верховна Рада може обійтися платникам податків у 834 млн гривень. Стільки передбачено проектом кошторису, який розробила антикризова коаліція. До того ж ще цьогоріч депутати хочуть витратити 606 млн грн, тоді як у нинішньому держбюджеті на парламент закладено 563 мільйони.

Торік Верховна Рада "з"їла" трохи більше 455 мільйонів. Тож апетити народних обранців зростають. У нинішньому проекті кошторису на забезпечення діяльності парламенту витрати, приміром на оренду літака для спікера, збільшено з 1 млн грн до 2,5 мільйона. Депутати хочуть також придбати 250 телевізорів по 1,3 тис. грн, 200 холодильників по 1,5 тис., 20 кондиціонерів по 6 тис. грн, якісь особливі крісла — по 1,5 тис. і м"які куточки по 5 тис. гривень.

— Звичайно, забезпечувати народних депутатів побутовими речами треба — щоб вони могли нормально працювати, — каже парламентарій минулого скликання Тарас Стецьків, 42 роки. — Але фактично дворазове збільшення фінансування Верховної Ради абсолютно невиправдане.

На його думку, гроші головним чином мають іти не на закупівлю нових телевізорів і холодильників чи на відпочинок для нардепів.

— Треба насамперед збільшувати кількість висококласних спеціалістів у парламентському апараті, — зауважує Тарас Стецьків. — Більше грошей варто виділяти на підняття зарплатні помічників депутатів, бо від них багато в чому залежить якісна робота парламентарія.

У проекті ж кошторису значні суми призначені для інших цілей. Наприклад, украй необхідним автори вважають побудувати корпус для збереження парламентської снігоприбиральної техніки — за 7 млн гривень. А також провести за 19 млн реконструкцію одного з корпусів Верховної Ради на вулиці Садовій. Десять мільйонів гривень планують витратити на проживання нардепів у готелях, 43 млн — на будівництво житла і грошові компенсації на його придбання. Планується також побудувати ще один пансіонат — на це записано 6 млн гривень. На відпускні депутатам виділили аж 16,5 млн грн — бо коли нардеп іде у відпустку, йому видають дві середні місячні зарплати.

Звичайно, не забули про автомобілі: 25 млн планують витратити на утримання парламентської автобази. Зараз там — 245 легковиків.

— Кілька років тому для Верховної Ради купили партію автомобілів за завищеною ціною, низької якості, — пригадує політолог Олександр Палій, 31 рік, який колись працював у апараті парламенту. — Ті машини потім увесь час ламалися.

Він припускає, що на цьому хтось заробив непогані гроші. Так само можна мати зиск із закупівлі нових телевізорів, холодильників, комп"ютерів та м"яких куточків, ремонтів чи будівництва. Олександр Палій стверджує, що у Верховній Раді існують добре відпрацьовані канали для фінансових зловживань.

— Цьому сприяє і таке-от значне збільшення фінансування Верховної Ради, — каже він.

Зараз ви читаєте новину «Бюджет парламенту хочуть зробити близьким до мільярда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі