четвер, 25 вересня 2008 17:19

Буде три нові віруси грипу

  Аркадій Фролов: ”Найкраще їсти цибулю й часник”
Аркадій Фролов: ”Найкраще їсти цибулю й часник”

Директор Українського інституту грипу та ГРІ Аркадій Фролов, 77 років, вважає, що інтенсивність епідемії грипу цього року буде на рівні минулорічної.


Коли прогнозуєте спалах епідемії? Як завжди, в січні–лютому, чи раніше?

— Ми очікували, що зростання захворюваності почне активізуватися на початку грудня. Але бачите, що відбувається з погодою. За останній тиждень серпня заслабли майже 20 тисяч осіб. За перший тиждень вересня — на чотири тисячі більше, а за другий — ще на шість. Тобто темпи зростання досить відчутні. Є підстави чекати, що підйом захворюваності — не кажу про епідемію — може розпочатися у середині листопада. А епідемію загалом прогнозуємо середньої інтенсивності. Як і торік.


Із чим пов"язаний такий ранній спалах?

— Передусім із температурою. До того ж кінець серпня — це закінчення відпусток, канікул. Багато людей повернулися до роботи. Активність спілкування й обміну вірусами збільшилася.


Чи будуть цього року нові віруси грипу?

— Є три нові віруси, що стануть збудниками цьогорічної епідемії. Вони приходять до нас із південної півкулі: "Брісбенд-1" і "Брісбенд-2" — з Австралії, а "Флорида" — з Американського континенту. Наші цьогорічні турботи будуть пов"язані з ними.

Чим небезпечні ці віруси?

— Своїми наслідками. Але, на щастя, з їхніми аналогами ми вже зустрічалися. Вони не відрізняються особливою здатністю викликати хвороби чи тяжким перебігом. Під час кожної епідемії ми маємо ускладнення — пневмонії, бронхіти, отити, ураження нирок, серцево-судинної та нервової систем. Загалом, за даними Всеукраїнського центру грипу, майже в 25 відсотків тих, хто заслаб, має такі ускладнення від грипу. Здавалося б, ну що там три-чотири дні. Температура піднялася, людині дискомфортно. Але грип страшний ускладненнями. Під час кожної епідемії від них гинуть від 20 до 40 тисяч людей у США.


А як відрізнити грип від застуди?

— Це питання турбує більшість лікарів-інфекціоністів. Особливо складно розрізнити їх на перших етапах. Отож слід орієнтуватися на температуру. При класичному грипі вона підвищується протягом незначного часу — за кілька годин чи півдоби. І може піднятися до 39 градусів.


Тобто раптова висока температура означає, що це — грип?

— Так. Треба вживати аспірин, амізон, арбідол — це ліки першої лінії захисту. Вони безпосередньо діють на вірусну частку. А загалом для зміцнення захисних сил організму я раджу екстракт елеутерокока. І дітям, і дорослим, особливо — людям похилого віку. Ехінацея — також хороший препарат. А щоб запобігти захворюванню, найкраще їсти цибулю й часник. Крім того, різні відвари, компоти з червоних ягід, чорної смородини. Можна вже зараз починати їх пити.


Що ще треба робити, щоб не заслабнути на грип?

— Є оксолінова мазь. Треба змащувати в носі перед роботою та після. Вона вбиває віруси. Й обов"язково тепло одягатися, не переохолоджуватися. Ви подивіться: стало значно холодніше, а як ось ходить переважна частина людей? Без головних уборів, у легеньких курточках. У дівчат голі попереки. А це шлях до швидкого захворювання. В організмі, коли застуджується, зменшується вироблення інтерферону. А він є першою лінією нашого захисту від грипу та інших вірусів дихальних шляхів. Намочили ноги або легко вдягнулися — і можливості захисту одразу знизилися.

Зараз ви читаєте новину «Буде три нові віруси грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі