четвер, 08 квітня 2010 00:18

Білорусь пропонує провести кордон по річці Прип"ять

Білоруський парламент схвалив демаркацію державного кордону з Україною, про що Мінськ і Київ домовилися 1997 року. Голова державного прикордонного комітету Білорусі Ігор Рачковський каже, що процес демаркації розтягнеться на 10 років й обійдеться державі у $17 млн. При цьому країни обміняються територіями у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

— Це подарунок новому українському президентові від Олександра Лукашенка, — коментує білоруські ініціативи Олександр Потєхін, 60 років, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України. — Питання остаточно вирішили ще під час останньої зустрічі білоруського президента із Віктором Ющенком, у день інавгурації Віктора Януковича. Білоруси пропонують провести кордон по річці Прип"ять, а не ставити прикордонні знаки в зоні відчуження. Також країни підуть на обмін незначними частинами територій, бо лінія державного кордону не завжди збігається із межами етнічних груп. По обидва боки живуть родичі, люди ходять одне до одного, вважаючи це своїм одвічним правом, а насправді нелегально перетинають кордон. Щоби позбутися цієї проблеми, під час обміну територіями якесь село відійде Білорусі, інше отримаємо ми. Але Україні не слід робити це так, як було із демаркацією молдовської ділянки — віддали частку території поблизу Джурджулештів, молдовани побудували на ній річковий порт, а за відрізок дороги у Паланці тримаються і досі. Такі "джентльменські угоди" треба або підписувати на папері, або залишатися джентльменами.

Після білоруської ділянки кордону недемаркованою залишиться лише російська. Гадаю, нова влада не надто наполягатиме на цьому питанні, враховуючи її нову модель відносин із Москвою.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь пропонує провести кордон по річці Прип"ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі