четвер, 01 жовтня 2020 06:16

Азербайджан відбив шість сіл самопроголошеного Карабаху

Автор: REUTERS
  Цивільний місцевий показує руйнування на своєму подвір’ї після обстрілу азербайджанської армії, 28 вересня 2020 року. Гадрут, Нагірний Карабах
Цивільний місцевий показує руйнування на своєму подвір’ї після обстрілу азербайджанської армії, 28 вересня 2020 року. Гадрут, Нагірний Карабах

27 вересня Азербайджан оголосив про контрнаступ своєї армії в напрямку Агдеринського і Тертерського районів, які контролює невизнана Нагірно-Карабаська Республіка. Вранці того дня збройні сили Вірменії обстріляли населені пункти й військові позиції Азербайджану, каже президент Ільхам Алієв, 58 років.

До вечора Азербайджан взяв під вогневий контроль дорогу, що сполучає Нагірний Карабах із Вірменією, і відбив шість сіл. Повідомив, що вбиті 550 військових Вірменії, знищені 22 танки, 15 зенітних ракетних комплексів, 18 безпілотників, вісім артилерійських установок, а також три склади з боєприпасами. З азербайджанської сторони загинули близько 200 осіб, знищені 30 одиниць бронетехніки та 20 безпілотників, стверджують вірмени.

Від артобстрілу Вірменії померли п'ять членів однієї родини в селі Гашалти, повідомляє Баку. Нагірний Карабах заявив про загибель двох і поранення більш як 30 мирних жителів унаслідок наступу Азербайджану.

Вірменія оголосила воєнний стан і загальну мобілізацію. Президент Азербайджану також підписав указ про воєнний стан.

Вірмени в автономній області Нагірний Карабах у складі Азербайджану 1988 року виступили за об'єднання з Єреваном. Із 1992-го країни перебувають у стані війни. За два роки домовилися про перемир'я. Тоді загинули 30 тис. людей. Нині більшу частину анклаву контролює невизнана Нагірно-Карабаська Республіка. Бої, які почалися 27 вересня, називають наймасштабнішими з 1994-го. Останнє загострення було чотири роки тому.

— Настав час завершити кризу, яка почалася з вірменської окупації Нагірного Карабаху. Азербайджан ставить крапку в цій історії. ­Туреччина готова задіяти всі можливості для підтримки братньої країни, — каже президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, 66 років.

— Вірменія окупувала майже 20 відсотків азербайджанських земель включно з територією Нагірного Карабаху. Влада обох країн використовує конфлікт для збільшення свого рейтингу. Тому виникають регулярні загострення. Зазвичай закінчуються через кілька днів домовленостями про перемир'я. Скоріш за все, так буде і цього разу, — говорить директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 54 роки. — Москва вкладає кошти в утримання самопроголошеного Карабаху. Сильно впливає на владу Вірменії, але тисне й на Баку. Хоче утримати обидві країни в зоні свого впливу. Туреччина активно включилась у протистояння. Публічно підтримує, надає військову допомогу Баку. Але це ще не означає, що регіональний конфлікт переростає в повномасштабну війну.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан відбив шість сіл самопроголошеного Карабаху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі