четвер, 20 травня 2010 09:56

Янукович готує чергову здачу на користь Росії

 

 Спроби владної коаліції сформувати у Верховній Раді цього скликання конституційну більшість у 300 голосів приречені на невдачу. Про це в інтерв"ю виданню "Обком" заявив прем"єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв.

— За моїми прогнозами, максимум на що фракція Партії регіонів може вийти в кінцевому варіанті перетікання зрадників, — це ще чоловік 10. Таким чином, з огляду на ситуацію в БЮТ і "Нашій Україні — Народній самообороні", ми будемо мати близько 170–175 чоловік, які більш-менш твердо стоятимуть на позиціях: а) недопущення змін до Конституції; б) відмови від здачі ключових ідеалів, які стосуються національних пріоритетів, мови, державності, всього того, що пов"язано з патріотизмом, — наголосив він.

Також, за словами Соболєва, у розширенні коаліції за рахунок перебіжчиків не зацікавлені "молодші" партнери Партії регіонів по коаліції, які таким чином ризикують втратити в ній "золоту акцію":

— У створенні конституційної більшості в цьому парламенті прямо не зацікавлені дві фракції, які є "міноритарними акціонерами". Я маю на увазі фракцію комуністів і Блок Литвина, які розуміють, що наявність у коаліції навіть 280 людей уже робить фактично непотрібним голосування цих фракцій з основних питань.

Тепер опозиція вимагає дотримання національних інтересів у нових українсько-російських угодах, які готує до підписання чинна влада. Йдеться про визначення морського кордону між двома державами. Україна, зокрема, завжди наполягала на існуванні, з часів СРСР, чіткої межі у Керченській протоці. А Росія продовжує відстоювати спільне використання Керч-Єнікальського каналу, яким перевозять велику кількість вантажів.

Занепокоєння опозиціонерів ґрунтується на інформації про те, що Віктор Янукович готовий погодитися на російські умови. У такому випадку Україна втратить частину надходжень до бюджету і, не виключено, контроль над островом-косою Тузла.

— Мова йде про Керченську протоку — це вихід України в Азовське море, це острів Тузла, за який Україна досить сильно боролася. І якраз на базі такої делімітації кордонів Україна втрачає Тузлу і втрачає вихід в Азовське море, — зазначила в ефірі телеканалу "Україна" лідер опозиції Юлія Тимошенко. — Ці документи неприйнятні для України. Якщо ми будемо добровільно віддавати вихід в Азовське море і добровільно віддавати свою територію, це вже буде не партнерство, а суттєве послаблення держави.

Раніше експерти оцінювали щорічні втрати України від перерозподілу Керч-Єнікальського каналу на користь Росії в $100 млн щорічно.


Фракція БЮТ у парламенті заявляє, що протистоятиме ухваленню цих рішень, оскільки вони несуть загрозу державному суверенітету України.

— Опозиція всіма можливими діями та засобами протидіятиме ухваленню рішень, які б позбавили Україну суверенітету, втрати нею контролю над Керченською протокою та будь-якій іншій загрозі територіальній цілісності, — наголосив під час виступу у Верховній Раді у вівторок заступник голови фракції Андрій Кожем"якін. — Розмови про взаємовигідність і таке інше — це лише ширма, за якою готується черговий етап здачі території та національних інтересів України.

Крім того, "бютівці" наполягають на створенні тимчасової слідчої комісії парламенту для розслідування подій, які відбулися у Верховній Раді 27 квітня 2010 року під час ратифікації угоди про продовження термінів перебування Чорноморського флоту Росії на українській території.

— На всіх без винятку кадрах вся світова спільнота бачила, що саме представники Партії регіонів розпочали бандитське побиття своїх колег, якого не було в стінах парламенту з початку незалежності України. Але 27 квітня намагаються зробити відправною точкою для початку широкомасштабних політичних репресій проти опозиції, — сказав Андрій Кожем"якін.

Він нагадав, що Генеральна прокуратура зробила подання на притягнення до відповідальності двох народних депутатів із фракції НУ-НС.

— Хоч саме депутати Партії регіонів почали бійку, саме їх представник наніс народному депутату Олесю Донію серйозні травми, і той до цього часу перебуває на лікуванні з важким струсом мозку, — підкреслив "бютівець".

Натомість "регіонал" Олександр Єфремов заявив, що регламентний комітет парламенту розгляне питання зняття недоторканності з Андрія Парубія та Юрія Гримчака в середу. За його словами, якщо питання зрештою винесуть на голосування (це може статися упродовж 20 днів), то це означатиме що Партія регіонів його підтримає. І додав, що попереднє рішення фракції прийняли.

Лідер фракції Комуністичної партії Петро Симоненко та представник Блоку Литвина Ігор Шаров також заявили, що їхні фракції скоріше за все голосуватимуть позитивно.

Водночас "бютівець" Олег Ляшко не виключив, що фракція БЮТ блокуватиме трибуну Верховної Ради для недопущення зняття депутатської недоторканності з "нунсівців", і зазначив:

— Ми будемо робити все від нас залежне, щоб захистити наших колег.

Зараз ви читаєте новину «Янукович готує чергову здачу на користь Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі