середа, 15 серпня 2012 06:00

Адмінресурс не визначає переможців

Автор: фото з сайта www.svobodanews.ru
  Володимир Фесенко: ”Опозиція не спромоглася виставити в столиці конкурентоздатних осіб”
Володимир Фесенко: ”Опозиція не спромоглася виставити в столиці конкурентоздатних осіб”

У Центральну виборчу комісію подали документи на реєстрацію 22 партії. У вівторок ЦВК зареєстрував списки 11 партій: Партії регіонів, Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина", Комуністичної партії, "Удар" Віталія Кличка", "Україна — Вперед!", ВО "Свобода", партія "Зелені", ВО "Громада", Ліберальна партія України, партія "Нова політика", партія "Україна майбутнього".

— Цього разу партій набагато менше, ніж раніше, коли в перегонах брали участь по 30-50 політичних сил, — каже керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 53 роки. — Із нинішніх 22 учасників виборчого процесу третина мають шанси поборотися за проходження до парламенту. Інші сподіваються на диво.

Кількість партій, що реєструють список, зменшилася, бо тепер можна подавати кандидатури до виборчих комісій при висуненні партіям кандидатів по мажоритарних округах. Раніше слабкі партії могли продавати більше місць у комісіях потужнішим силам. Зараз спонсори не хочуть викидати гроші на відверто непрохідні проекти. Та й лідери партій зрозуміли, що шансу подолати прохідний бар'єр у них нема, тому варто зосередитися на "мажоритарці", як зробили Народна партія Литвина, "Єдиний центр" Балоги.

Яка картина в мажоритарних округах?

— Багато технічних кандидатів (мають на меті відтягувати голоси виборців від інших кандидатів. Висунення технічних кандидатів є елементом політичної боротьби між іншими потужними гравцями. — "ГПУ"). Знову виникла проблема "двійників", коли на одному округу реєструються люди з однаковими прізвищами. Цьому треба покласти край на законодавчому рівні. Адже змінити прізвище в нас легко, а потім можна використати це для фінансових махінацій, наприклад, отримання кредитів.

В округах балотуються не тільки представники провідних політичних сил, а й люди з амбіціями, ілюзіями, грошима. Це представники регіональних еліт і місцевого бізнесу, які вірять, що можуть скористатися складною соціально-політичною ситуацією і вибороти мандат.

Між якими кандидатами розгорнеться основна боротьба по "мажоритарці"?

— У східних і південних округах домінуватимуть "регіонали". З ними змагатимуться самовисуванці. На Заході претендуватимуть на мандати представники Об'єднаної опозиції. Їм протистоятимуть люди з бізнесу та опозиціонери, які не отримали місць у партійних списках — нинішній нардеп Олесь Доній чи письменник Василь Шкляр. У Центрі матимуть шанси і "регіонали" і опозиціонери. Але тут буде чимало переможців від "третьої сили" — або самовисуванці, або представники партій, які не беруть участі в партійних перегонах.

У Києві ситуація дуже строката. Серед фаворитів кілька сильних фігур правлячої партії та опозиціонерів. Хоча опозиція не спромоглася виставити по всіх округах столиці конкурентоздатних осіб. Також побачимо чимало незалежних кандидатів, серед яких і представники колишньої команди Черновецького. Шанси матимуть і висуванці від "Удару", як Тетяна Монтян, і такі відомі люди, як політолог Вадим Карасьов.

Наскільки адмінресурс може підкоригувати волевиявлення виборців?

— Адмінресурс працюватиме ефективніше, ніж раніше, бо влада консолідована в одних руках. Але він не визначає переможців, хоча створює переваги для кандидатів від влади і перешкоди для опозиціонерів. Там, де місцева влада більше контролює ситуацію, адмінресурс діятиме потужніше. Скажімо, у Харкові, в Київській області, в Криму. У Західній Україні чи Києві він буде виражений слабкіше.

Зараз ви читаєте новину «Адмінресурс не визначає переможців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі