четвер, 02 липня 2009 17:46

Анатолій Ляпкало вивчив родовід до 12 коліна

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Голова Чорнобаївської райдержадміністрації Анатолій Ляпкало показує аркуш, на якому зображене його генеалогічне древо
Голова Чорнобаївської райдержадміністрації Анатолій Ляпкало показує аркуш, на якому зображене його генеалогічне древо

Голова Чорнобаївської райдержадміністрації 48-річний Анатолій Ляпкало вивчив свій родовід до 12-го коліна. Генеалогічне дерево роду його сім"ї подарував  місцевий краєзнавець Костянтин Кушнір-Марченко.

На великому білому аркуші намальоване дерево, в гілках якого 318 імен. У корені — обличчя найстаршого встановленого представника роду. Це Мусій Ляпкало, міщанин із села Іркліїв. Про нього згадується під час перепису 1666 року. Займався землеробством, мав пару биків та платив 1 крб. податку "з диму" (з двору. — "ГПУ").

— Гадаю, що прадід бачив Богдана Хмельницького. Адже в 1650 році він кілька днів був в Ірклієві, ведучи переговори з польськими та московськими послами. І навіть підписав там кілька універсалів, — розповідає Ляпкало.

Син Мусія Семен пізніше переселився до сусіднього села Мойсинці, яке нині під водою Кременчуцького водосховища, й записався в козаки. А онук Юрій був 12 років сільським отаманом. Від нього розрісся рід Ляпкалів, бо чоловік мав п"ять синів. Від одного з них — Антона — походить і голова райдержадміністрації.

— У Мойсинцях навіть куток був — Ляпкалівка, де жили наші родичі, — додає він.

Серед Ляпкалів були здебільшого селяни-землероби, чумаки. Є один церковний староста, кілька рекрутів. 1795 року Данило Степанович Ляпкало записався в дворяни. Найпоширеніші імена в роду — Іван, Василь, Андрій та Степан. Найнезвичніші — біблійні Аврам, Євхим, Єлисей, Паладій.

1795 року Данило Степанович Ляпкало записався в дворяни

— Родовід вівся по чоловічій лінії, бо жінки змінювали прізвища, їх не можна було відстежити, — показує вгорі дерева два жіночі обличчя.

У ХІХ ст. рід почав ділитися. Від Терешка пішли Терещенки, від Левка — Левковичі, від Аврама — Оврамці. Анатолій Ляпкало належить до Білошистих.

— Напевне, в сімействі був хтось білявий, тому так і назвали, — припускає.

Наймолодші в роду — доньки Анатолія Ляпкала 22-річна Юля та 14-річна Оля. Останні дані про решту сімей датуються 40–50 роками минулого століття.

— Я хочу продовжити "дерево", але самому це важко зробити. Треба піднімати дані загсів. Аби знайти побільше родичів, щоб кожен про свій рід написав усе, що знає, — говорить голова. — Я знаю багато своїх однофамільців, але, чи ми з ними родичі, достеменно невідомо. Може, десь роди й перетиналися.

У соціальній інтернет-мережі "В контакті" Анатолій Ляпкало входить до групи  "Однофамільці "Ляпкало" об"єднуймося!!!". Її започаткував випускник Києво-Могилянської академії, виходець з Ірклієва 26-річний Олександр Ляпкало. Нині в групі 42 учасники, переважно молодь.

Анатолій Ляпкало одружений з односельчанкою Людмилою Нагез. Вона працює в місцевій газеті "Наше слово". Анатолій тривалий час працював учителем, був директором Богодухівської школи Чорнобаївського району. Любить рибалити, грає у волейбол, сам звів будинок.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Ляпкало вивчив родовід до 12 коліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі