пʼятниця, 12 жовтня 2007 17:56

Жіночий монастир штурмувала поліція

150 поліцейських цієї середи оточили один із францисканських монастирів у польському місті Казімєж-Дольни. У ньому протягом двох років незаконно проживали 64 монахині, настоятелька Ядвіґа Ліґоцька та колишній францисканський монах Роман Комаричка.

Коли поліцейські зайшли на територію монастиря, монахині під гітару співали релігійні пісні. Правоохоронці змусили їх залишити обитель. Роман Комаричка чинив опір поліції, тому на нього одягли наручники. Серед послушниць була молода жінка з немовлям.

Конфлікт між монахинями та Ватиканом розпочався у серпні 2005 року. Настоятелька Лігоцька стверджувала, що має прямий контакті зі Святим Духом, бачить видіння. У Ватикані такі заяви, за винятком деяких випадків, вважають єрессю. Тому Папа Бенедикт XVI звільнив Ядвіґу з посади.

На її місце призначили іншу сестру, але монахині відмовилися визнати нову настоятельку. Вони забарикадувалися у монастирі. Торік Ватикан виключив їх із ордену Сестер Віфанії.

Послушниці мали залишити монастир минулого місяця. Але вони цього не зробили. Перетворили обитель на фортецю — позабивали вікна дерев"яними рейками, на газонах порозкидали бите скло. Необхідні речі й продукти їм таємно приносили родичі. Але більшість із них відмовились від контакту з родинами.

Свідки говорять, що у монастирі регулярно проводили богослужіння і спільні молитви, під час яких сестри впадали в екстатичний стан. Деякі починали співати невідомими мовами.

У Ватикані підозрюють, що монахині підлягали психологічним маніпуляціям Лігоцької. А Роман Комаричка спонукав підопічних до статевих стосунків. Про це на початку року розповіла одна з колишніх послушниць.

Після штурму монастиря монахинь відправили до реабілітаційних клінік. Романа Комаричку відвезли до прокуратури. Ядвігу Лігоцьку доправили до лікарні. У неї погіршилося самопочуття. Їй поки не пред"явили офіційних звинувачень.

Зараз ви читаєте новину «Жіночий монастир штурмувала поліція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі