четвер, 17 квітня 2008 19:56

За картину внука Зиґмунда Фройда хочуть 35 мільйонів доларів

Картину "Споглядачка насолод уві сні"  84-річного британця Лусіана Фройда на нью-йоркському аукціоні "Крістіс" хочуть продати за $25–35 млн. Так дорого полотна ще живих художників досі не оцінювали. Попередній рекорд належить Джефові Кунсу. Торік на аукціоні "Сотбіс" його скульптуру придбали за $23,6 млн.

На картині розміром 2,2х1 м зображена оголена товста жінка, яка лежить на дивані. Позувала художникові 1995-го британка Сью Тіллей, 51 рік. В Інтернеті її знають під прізвиськом Велика Сью — жінка важить 127 кг. У реальному житті вона працює менеджером.

— Коли дізналася з Інтернету, що картину, на якій мене намальовано, продаватимуть за таку шалену суму, подзвонила подрузі й закричала: "Мене хочуть продати за 35 мільйонів доларів!" — розповідає Тіллей.

Із художником жінка познайомилася 20 років тому в нічному клубі.

— Лусіан підійшов до мене й сказав, що моя губна помада яскраво-синього кольору мені не пасує. Ми здружилися, часто разом ходили на обід. При зустрічах із Фройдом я більше не використовувала ту синю помаду, — сміється Велика Сью. — Якось він подзвонив і сказав, що хоче мене намалювати.

Митець працював над картиною дев"ять місяців.

— Ми зустрічалися два чи три рази на тиждень, — згадує жінка. — Протягом трьох-чотирьох годин я перед ним лежала оголена. Лусіан платив 20 фунтів стерлінгів за день. Але гроші для мене були не важливі. Головне, що я мала можливість попрацювати з таким великим художником. Подруги мені заздрили.

Сью водила друзів на виставки, щоб показали картину.

— Якось ми зі знайомими роздивлялися полотно, а поруч стояв якийсь старий мистецтвознавець зі своїм товаришем, — розповідає далі. — Він довго роздивлявся картину, а потім сказав: "Відчувається, що художник ненавидів цю жінку, він малював її з такою огидою". Я почала істерично сміятися, бо насправді Фройд турботливо до мене ставився. Якщо він був би молодшим, то я взагалі в нього закохалася б, — жартує Тіллей. — Мистецтвознавець побачив мене, почервонів. "А в житті ви виглядаєте набагато краще, аніж на картині", — сказав, вибачаючись.

"Споглядачку насолод уві сні" виставлять на аукціон 13 травня. Попередню рекордну суму за роботи Фройда — $19,4 млн — заплатили 1992-го.

Лусіан Фройд — онук психіатра Зиґмунда Фройда, основоположника психоаналізу. Усі його нащадки нині відомі у Великій Британії люди. Белла Фройд, донька Лусіана, працює модельєркою. Її сестра, Естер Фройд, письменниця. За її першим романом "Неможлива Кінкі" зняли фільм із Кейт Вінслет у головній ролі. Брат Лусіана, Клемент Фройд, колишній депутат і письменник, а його донька Емма — телеведуча.

Зараз ви читаєте новину «За картину внука Зиґмунда Фройда хочуть 35 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі