понеділок, 19 червня 2006 18:33

За 135 мільйонів доларів продали картину Густава Клімта

Автор: фото: reuters/Chris Pizzelo
  Марії Альтман було 9 років, коли померла її тітка Адель (на портреті)
Марії Альтман було 9 років, коли померла її тітка Адель (на портреті)

Американський мільярдер, власник парфумерної компанії Рональд Лаудер на аукціоні віддав $135 млн за картину художника Густава Клімта "Золота Адель". Її називають австрійською "Моною Лізою". Це найбільша ціна за будь-яку картину в історії. Портрет своєї тітки Адель Блох-Бауер продала її племінниця, 90-річна американка австрійського походження Марія Альтман.

Клімт створив "Золоту Адель" і ще чотири портрети Адель Блох-Бауер на початку минулого століття в Австрії. Робота над кожним з них тривала близько трьох років. Адель Блох-Бауер, яка позувала йому, була дружиною цукрового магната Фердінанда Блох-Бауера. Подейкували, що у неї з художником був роман. Марія Альтман пам"ятає, як запитувала про ці чутки свою матір, рідну сестру Аделі:

— Мама розлютилася: "Як ти смієш таке казати? Це була інтелектуальна дружба".

Однак сама Марія Альтман вважає, що між її тіткою і художником таки був роман.

1925 року Адель померла від менінгіту, а 1938-го, коли Австрію захопили нацистські війська, її чоловік утік за кордон. Картини дісталися окупантам. Потім вони опинилися в австрійському музеї — так у своєму заповіті написала Адель Блох-Бауер.

Полотна належали Національному музеєві Австрії, поки про них не згадала племінниця Аделі Марія Альтман. Про те, де знаходяться картини, вона дізналася з журналістського репортажу, і вирішила повернути їх собі. Сім років жінка судилася з урядом Австрії і врешті-решт виграла. Урядовці навіть намагалися зібрати гроші з населення країни, аби викупити твори мистецтва й залишити їх у музеї. Проте сума у $300 млн виявилася надто високою.

Що робити з чотирма іншими полотнами, Альтман ще не вирішила

Марія Альтман отримала п"ять картин Клімта. Вона вивісила їх у музеї Лос-Анджелеса і вагалася — продати шедеври чи подарувати якомусь музеєві. І от за першу картину вона дістала рекордну суму. Рональд Лаудер розмістив "Золоту Адель" у своїй галереї в центрі Нью-Йорка. Що робити з чотирма іншими полотнами, Альтман ще не вирішила.

Після Клімта найдорожчий — Ван Гог

До полотна Густава Клімта на найпрестижніших аукціонах світу Крісті і Сотбіс за рекордні ціни були куплені такі картини:

"Хлопчик із люлькою" Пабло Пікассо продали 2004 року за $104 млн,

"Дора Маар із кішкою" Пабло Пікассо продали 2006 року за $95,2 млн,

"Портрет доктора Гаше" Вінсента Ван Гога продали 1990 року за $82,5 млн,

"Бал у Мулен де ла Галет" Огюста Ренуара продали 1990 року за $78,1 млн,

"Побиття немовлят" Пітера Пауля Рубенса продали 2002 року за $76,7 млн.

З урахуванням інфляції сьогодні другою найдорожчою картиною у світі після полотна Клімта є "Портрет доктора Гаше" Вінсента Ван-Гога. Нині він би коштував щонайменше $116,79 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «За 135 мільйонів доларів продали картину Густава Клімта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі