вівторок, 07 квітня 2009 19:09

Учений попереджав про землетрус в Італії

Автор: фото: REUTERS/Livio Anticoli
  Зруйновані землетрусом будинки у центрі італійського міста Л’Акуіла. Фото зроблене з вертольота 6 квітня, у перший день після потужного нічного підземного поштовху
Зруйновані землетрусом будинки у центрі італійського міста Л’Акуіла. Фото зроблене з вертольота 6 квітня, у перший день після потужного нічного підземного поштовху

Жертвами землетрусу в Італії стали 179 людей. Майже 100 тис. залишилися без домівок. 34 визнано зниклими безвісти. Раніше влада Італії повідомляла, що немає інформації про долю 250 осіб. У ніч із понеділка на вівторок з-під уламків студентського гуртожитку міста Л"Акуіла врятували двох студентів.

Італійський учений Джампаоло Джуліані переконаний: таких наслідків могло й не бути. Про загрозу підземних поштовхів він попереджав за кілька тижнів до трагедії.

— Сейсмічна активність пов"язана з фазами Місяця, а також з активністю планети Венера, — пояснював у понеділок, одразу після землетрусу, Джуліані. Він працює у фізичній лабораторії міста Гран Сассо. — Я знав, що поштовхи можуть початися десь наприкінці березня — на початку квітня. Мої прогнози, на жаль, підтвердилися. Через попередження землетрусу міська влада звинуватила мене у нагнітанні паніки. Навіть у поліції допитували.

Джуліані вимагає, аби перед ним вибачилися за такі закиди.

— Щоразу, коли стається землетрус, з"являються люди, які начебто попереджали про нього, — каже Енцо Боші, президент Національного інституту геофізики та вулканології. — Але підземні поштовхи неможливо передбачити.

У постраждалому від землетрусу регіоні Абруццо людей досі витягають з-під уламків. Місцеві лікарні переповнені. Потерпілих тимчасово селять у наметових містечках. Дехто ночує в автівках за межами міст. Люди бояться входити до приміщень, очікують нових коливань земної поверхні.

У місті Л"Акуіла, яке найсильніше постраждало від землетрусу, вночі пішов дощ. Негода ускладнює пошуки людей під завалами.

— Нам необхідна тиша — ті, хто залишився під уламками, не можуть голосно кричати, — пояснює член рятувальної команди у Л"Акуілі. — Від дощу — шум, до того ж пил перетворюється на багно, уламки стають слизькими.

На території Італії офіційно перебувають 130 тис. українців. Без офіційного дозволу, за різними оцінками, тут живуть майже 400 тис. наших співвітчизників. Найчисельніші громади — у Римі, Неаполі, Мілані, Венеції, Болоньї. Вчора прес-служба Міністерства закордонних справ повідомила: за попередніми даними, українців серед жертв землетрусу немає.

Зараз ви читаєте новину «Учений попереджав про землетрус в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі