середа, 30 липня 2008 18:13

У сибірській клініці роблять людей вищими

29-річна британка Сара Ворнамен їздила до російського наукового центру ім. Г. Ілізарова "Відновна ортопедія і травматологія ". Він розташований у сибірському місті Курган. Жінка збільшила там зріст на 8 см.

Під час операції Сарі зламали кістки гомілок у восьми місцях. Потім на ногах встановили апарат, створений академіком Гаврилом Ілізаровим. Він витягував кістки на 1 мм щодня.

— Деякі люди не зрозуміють мене, але я втомилася бути маленькою, — розповідає Сара. Її зріст до операції був 150 см. — Усе життя мене дражнили, а на роботі не сприймали всерйоз. Після операції було дуже боляче. Та я знала, для чого терплю.

До Сибіру літав 33-річний Пітер Крофт із графства Чешир. У Центрі Ілізарова  видовжив ногу. До того одна кінцівка була на 5 см коротшою за іншу. Поїздка до Кургана обійшлася Крофту в 4 тис. фунтів. Чоловік каже, операція покращила його життя.

— Я надягаю шорти і не можу повірити, що мої коліна на однаковому рівні, — радіє британець. — Це важко, але воно того вартувало.

У клініці були пацієнти, які шкодували про операцію. Деякі не могли терпіти біль, проводили там понад рік.

— Я чекала на цю операцію більше десяти років, думала, всі проблеми в житті від малого зросту, — розповідає 33-річна Світлана Ахаліна з Москви. — Але й гадки не мала, що доведеться таке витерпіти. Мріяла про 5–8 додаткових сантиметрів, а тепер хочу вернути все назад.

Центр "Відновна ортопедія і травматологія" заснував 1971 року академік Гаврил Ілізаров. Він створив і запатентував апарат, який лікує переломи й видовжує кінцівки. Пристрій складається з металевих кілець, на яких закріплені спиці. Їх пропускають через кістку. Поступово кільця закручують і спиці витягують кісткову тканину.

У Центрі Ілізарова вилікувалися понад 5 тис. пацієнтів. За словами медиків, курс лікування триває від чотирьох-п"яти місяців до одного року.

Зараз ви читаєте новину «У сибірській клініці роблять людей вищими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі