середа, 28 листопада 2012 06:00

У Парижі відхилили проект московської церкви

У столиці Франції Париж поряд з Ейфелевою вежею поки що не будуватимуть православний собор Московського патріархату. Мер міста 62-річний Бертран Деланое вважає, що проект не підходить для Парижа. Проти також і численні французькі архітектори. Представники Росії кажуть, що пошукають кращий ескіз.

— Ця пародійна та посередня архітектура зовсім не відповідає ландшафту берегів Сени, що занесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО, — говорить Деланое.

Про зведення собору РПЦ в центрі Парижа домовилися 2010-го тодішні президент Франції Ніколя Саркозі та прем'єр Росії Володимир Путін. "За згодою з французькою владою, РФ вирішила тимчасово затримати подану раніше заявку на будівництво. Ця затримка дозволить додатково вивчити нові пропозиції і якнайшвидше дійти до проекту, що найбільш відповідав би особливим вимогам до цієї будови", — повідомили минулого тижня в адміністрації президента Росії.

Відхилений проект іспанця Мануеля Нуньєза Яновські передбачав храм у класичних канонах російського православ'я. Білу споруду на березі Сени мали вінчати сім позолочених куполів. Найвищий з них сягав би 27 м. Дах та частково подвір'я мав накрити хвилястий навіс зі скла, що виробляв би енергію як сонячна батарея. Планували, що загальна площа собору становитиме понад 4 кв. км. Вартість — більш як 34 млн євро.

У Парижі є російський православний собор Олександра Невського. Проте він підпорядковується не Москві, а Вселенському Константинопольському патріарху.

Зараз ви читаєте новину «У Парижі відхилили проект московської церкви ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі