У Норвегії майже зникло з прилавків вітчизняне вершкове масло. Кажуть, це через популярну серед місцевих збагачену жирами дієту: щоби схуднути, треба харчуватися лише бутербродами з маслом і сиром.
"Найгірше, що цей продукт зник перед Різдвом. Бісквіти будуть пісні та несмачні. Поділіться маслом, хто може", — пишуть домогосподарки в інтернеті. На вихідних у центрі столиці Осло стояли данці з великими сумками. Привезли до сусідньої Норвегії масло. Невеликі шматки роздавали безкоштовно всім охочим.
У деяких столичних магазинах написи: "Даємо не більше пачки масла в одні руки". Дехто обходить кілька крамниць, щоб купити достатньо. Кажуть, немає проблем з імпортним маслом чи маргарином. Проте норвежці їдять переважно продукт від національного виробника. 250-грамова пачка коштує в середньому 76 норвезьких крон, це 104 грн. Подекуди — вдвічі дорожче.
— Влада каже, корови дають мало молока, бо літо було дуже дощове. Це погано для випасу худоби. До того ж запровадили обмеження для фермерів на кількість рогатої худоби, — розповідає "ГПУ" житель Норвегії Сергій Нургієв.
Держава знизила мито на ввезення масла. Доки країна домовляється з Францією і Бельгією про імпорт продукту, норвежці діляться одне з одним рецептами, як зробити масло вдома.
Коментарі