вівторок, 03 листопада 2015 06:30

У національному парку отруїли 62 слонів

26 жовтня рейнджери національного парку Хуендж у Зімбабве знайшли рештки 22 слонів із дитинчатами. Загалом за жовтень у цій країні їх загинуло 62.

Державний представник парків та охорони природи Каролін Вашая-Мойо розповіла, що неподалік решток лежали 35 бивнів. Браконьєри, які отруїли тварин, встигли втекти і вкрасти три бивні.

На початку жовтня рейнджери знайшли в парку кілограм ціаніду. За тиждень до того — 22 трупи слонів. У міжнародному аеропорту зімбабвійської столиці Хараре вилучили понад 180 кг слонової кістки вартістю $43 тис.

— Швидкість, з якою ми втрачаємо тварин, тривожна, — коментує Вашая-Мойо. — Просимо співпрацювати з владою мешканців поселень поблизу національних парків.

Інші тварини також страждають від отрути.

— На відміну від куль, ціанід — тихий убивця, — зазначає Рейчел Крамер, експерт Всесвітнього фонду дикої природи. — Якщо тіла загиблих слонів не забрати одразу, ­можуть загинути хижаки — гієни й леви.

У Зімбабве живуть близько 100 тис. слонів. Половина — в національному парку Хуендж, що межує з Ботсваною. У липні американський дантист убив 13-річного лева Сесіла, який був символом Хуенджа.

В останні роки браконьєрство у цій південноафриканський країні зросло через низькі заробітки населення та безробіття.

— Рівень доходу на особу в Зімбабве такий самий, як і 60 років тому. У світі дуже мало країн з такою ситуацією, — пояснює Лочлан Мунро, соціальний економіст з університету Оттави. — Водночас є великий попит на бивні слонів, роги носорогів, голови левів.

Міністр довкілля, води й клімату країни Оппа Мучінгурі повторила прохання щодо призупинення заборони США на імпорт слонової кістки. За її словами, легальне полювання надає Зімбабве $14 млн прибутку й допомагає контролювати популяцію слонів, які шкодять фермам.

Браконьєрство існує через заборону в Зімбабве спортивного полювання, вважає міністр.

— Один слон на полюванні коштуватиме 120 тисяч доларів, але турист платить лише 10 доларів, щоб подивитися на того самого слона, — каже Мучінгурі.

Зараз ви читаєте новину «У національному парку отруїли 62 слонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі