вівторок, 31 травня 2011 08:30

У Білорусі розкупили всі холодильники

Автор: фото з сайта www.CRIPO.COM.UA
  До заправок у Білорусі вишикувалися черги машин. Пальне подорожчало на 20 відсотків. Імовірно його ціна зростатиме й надалі. Літр дизпалива коштує 3900 рублів — 6,3 гривні. Літр 92-го бензину — 4150 ”зайчиків”. Це 6,6 гривні в перерахунку на наші гроші за курсом НБУ
До заправок у Білорусі вишикувалися черги машин. Пальне подорожчало на 20 відсотків. Імовірно його ціна зростатиме й надалі. Літр дизпалива коштує 3900 рублів — 6,3 гривні. Літр 92-го бензину — 4150 ”зайчиків”. Це 6,6 гривні в перерахунку на наші гроші за курсом НБУ

У Білорусі люди змітають із полиць товари. Намагаються прилаштувати рублі, що знецінюються.

Ще до того, як нацбанк офіційно знизив курс білоруської валюти з 3 тис. до 5 тис. за долар, білоруси кинулися скуповувати імпортну побутову техніку. У мінському ЦУМі з полиць зникли імпортні кухонні комбайни, кавоварки, праски. Розібрали пральні машини. Підвезли кілька моделей за новими цінами. Вони шокують. Пралька зі Словенії — 6,8 млн руб. Середньостатистичному білорусу на неї потрібно працювати чотири місяці.

Хітом продажів стали холодильники.

— А скільки на нього гарантія? — сімейна пара роздивляється мінський "Атлант".

— Та все вже продано, — стомлено відповідає продавець.

І точно — на решті холодильників у ЦУМі наклейки з прізвищами і часом, коли під'їдуть за товаром.

Холодильники змітали в два етапи. Спочатку розкупили імпортні. Потім стали в чергу за білоруськими.

— Наші ж "Атланти" теж збираються з імпортних комплектуючих. Значить, і вони подорожчають, — каже знайомий. Вони з дружиною купили два апарати.

Сімей, які вклали гроші в два-три холодильники, у Мінську чимало. Із цього приводу в місті жартують: "А чим ви наповните це добро?". Ціни на харчі переписуються чи не щодня. Чай-кава перетворилися на розкіш. У мінському гіпермаркеті "Простір" кава "Нескафе ґолд" коштує 90 тис. руб. за 190 г. За середню білоруську пенсію можна купити сім таких баночок.

Уперше з радянських часів виник дефіцит солі. Його швидко ліквідували за рахунок поставок з України. Щоправда, українська кам'яна коштує втричі дорожче за білоруську.

Черги і в міжнародних касах залізниці. Після офіційної девальвації білоруси вистоювали по 2 год., щоб купити квиток за старими тарифами у відпустку або до родичів.

Автомобільні черги на заправках. Паливо подорожчало на 20%.

— Ціна ростиме й далі, — прогнозує знайомий автомобіліст.

Літр дизпального в Білорусі після знецінення рубля коштує $0,8. А в Українi — $1,2. У державному концерні "Білнафтохім" вважають: якщо ціни не зблизити з сусідськими, почнеться масовий вивіз пального.

Мало не щодня з'являється новий політичний анекдот. Один із останніх:

"У Білорусі заборонили фільм "Весілля в Малинівці" за фразу: "Батьку, гроші!".

12 660 рублів (21 грн) — ціна, встановлена державою за 1 кг свинини. У магазинах за такою ціною м'яса немає. На базарах продають удвічі дорожче. Стільки ж коштує 1 кг бананів.

$300 — середня вартість оренди однокімнатної квартири в Мінську. Платню господарі переважно вимагають у валюті.

 

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі розкупили всі холодильники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі