вівторок, 18 березня 2008 17:07

Смертельно хвору француженку заборонили умертвити

52-річна Шанталь Себір із французького міста Діжон вісім років хворіє на прогресуючий рак носової порожнини. Від недуги в неї спотворилося обличчя, жінка втратила зір. Через суд вона намагалася добитися права на евтаназію — добровільне припинення життя за допомогою смертельної ін"єкції. Але прокуратура не дозволила вбити хвору.

— Іншим легко судити про мою долю. А я осліпла і відчуваю такий біль, що жодне знеболююче не допомагає, — каже Шанталь Себір. — В моїй голові все пульсує, наче там з"явилося друге серце. Воно постійно стукає.

Себір — колишня вчителька, мати трьох дітей. Її хвороба рідкісна — за останні 20 років вона розвинулася у майже 200 людей світу. Шанталь Себір страждає від нападів нестерпного болю, що тривають по кілька годин.

Спочатку адвокат просив суд надати жінці право скористатися законом 2005 року, який дозволяє вводити помираючих людей у стан медикаментозної коми, щоб полегшити їхні страждання. При цьому лікарям забороняється вдаватися до дій, що прискорили б смерть пацієнта. Після введення певних препаратів людина, як правило, помирає через 10–15 днів.

Проте Шанталь Себір наголошує, що хоче піти з життя швидко, в оточенні рідних, при пам"яті.

— Я — добропорядна католичка. Не хочу доводити справу до самогубства, доживати віку в нестерпних муках у шпиталі, — каже жінка.

Із проханням про евтаназію вона звернулася в листі до президента Франції Ніколя Саркозі. Той пообіцяв допомогу найкращих лікарів, проте право вирішувати питання добровільного припинення життя залишив за прокуратурою.

Щоб померти, Шанталь Себір може переїхати до країни, в якій закон дозволяє евтаназію смертельно хворих. Вона може скористатися цим правом у Бельгії, Швейцарії або Нідерландах. Там діють організації, які приймають хворих із інших країн і допомагають їм померти.

П"ять років тому зі схожим проханням до тодішнього президента Франції Жака Ширака звертався смертельно хворий 22-річний Вінсен Умбер. Після автокатастрофи він осліп, онімів та залишився паралізованим. Чоловік писав листа за допомогою матері — вона називала літери алфавіту, а він, почувши необхідну, рухав пальцем.

За останні 20 років така хвороба розвинулася у 200 людей світу

Президент відмовив Умберу в праві скористатися смертельною ін"єкцією. Тоді мати, за згодою чоловіка та двох повнолітніх дітей, вирішила діяти самостійно. Вона ввела снодійне у крапельницю. Суд у справі Умбер тривав два роки. Жінку виправдали.

В Україні можна померти за хабар

В Україні евтаназія заборонена законом про охорону здоров"я. Київський адвокат Ігор Демченко вважає, що пересічна людина із проханням дозволити смертельну ін"єкцію навряд чи звернеться до суду чи глави держави.
— Навіщо українцеві писати президентові, якщо достатньо дати лікарю хабара і він зробить те, що треба? — пояснює "ГПУ" Демченко. — Лікарі нерідко самі відключають смертельно хворих від апаратів штучного дихання, або родичі перестають платити за препарати, або ж ті самі родичі й платять за "ін"єкцію".

Зараз ви читаєте новину «Смертельно хвору француженку заборонили умертвити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі