вівторок, 17 квітня 2018 07:20

"Скрипаль воскрес"

— Здрастуйте. Хотів би привітатися з вами словами "Скрипаль воскрес", — звертається болгарський журналіст 36-річний Борис Анзов до речниці МЗС Росії Марії Захарової, 42 роки, під час зустрічі з пресою у Москві 13 квітня.

Сергій Скрипаль вийшов із критичного стану й швидко одужує, повідомили 6 квітня лікарі. Його доньку минулого тижня виписали з окружної лікарні й доправили до госпіталю на одній із британських військових баз.

— Це недоречно, — відповідає Захарова.

Ніхто не бачив Сергія Скрипаля та його доньку Юлію протягом місяця після їхнього отруєння, заявляла вона раніше. Росія ніколи не розробляла "Новачок". Його могли створити колишні російські науковці у західних країнах, стверджувала Захарова.

12 квітня експерти Організації із заборони хімічного озброєння оприлюднили результати розслідування про отруєння Скрипаля. На прохання Лондона доповідь направили всім країнам — членам організації, зокрема Росії. Документ складається з двох частин — відкритої й секретної.

Експертиза підтверджує висновки Великої Британії, що до Скрипалів застосували нервово-паралітичну речовину. Висока якість свідчить — препарат виготовили в урядовій лабораторії, йдеться у доповіді.

— Нема сумнівів, що саме використали і хто відповідає за це. Тільки Росія має всі засоби й мотиви, — заявляє міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон, 53 роки.

Росіяни протестують — організація лише встановила, чим саме отруїли Скрипалів. Назва "Новачок" у доповіді не згадана, стверджують у Кремлі.

Одужання Скрипалів називають дивом.

— Готової протиотрути до "Новачка" не існує. В будь-якому разі, це диво. І свідчення майстерності наших лікарів, — каже професор кафедри токсикології Лідського університету Алістер Хей.

— Скрипалі вижили через погоду в день отруєння. Тоді на вулиці стояв густий туман, а "Новачок" чутливий до дії води, — пояснює один із розробників отрути Віл Мірзаянов.

Російські журналісти не потрапили до Скрипаля через слизьку підлогу

Журналіст російського телеканалу "Рен ТВ" Віталій Ханін намагався потрапити до окружної лікарні, де лежить Скрипаль. Його з командою звідти видворили.

Ханін оприлюднив ­відео. Вказує на двері, за якими нібито лежить Скрипаль, і говорить:

— На табличці напис англійською: "Не заходити. Тримайтеся подалі".

"Там написано: "Обережно. Слизька підлога", — висміяв колегу у "Твіттері" британський журналіст Майкі Сміт.

Зараз ви читаєте новину «"Скрипаль воскрес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі