середа, 31 жовтня 2012 06:00

Шість мільйонів американців сидять без світла

Щонайменше 16 американців загинули станом на вівторок через ураган "Сенді" на східному узбережжі США.

Від злив, мокрого снігу й вітру найбільше постраждали штати Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Меріленд, Північна Кароліна, Західна Вірджинія, Пенсильванія і Коннектикут. Подекуди хвилі сягали 5 м. Напередодні влада евакуювала з низинних ділянок узбережжя понад півмільйона осіб. У неділю ввечері у Нью-Йорку припинив рух громадський транспорт, було закрите метро, мости й головні автомагістралі. Не працював музей статуї Свободи. Ураган прозвали "Франкенштормом". Учора вода несла вулицями автомобілі, руйнувала будівлі й прибережні кафе. Затопило сім тунелів підземки.

— Ми отримували по 20 тисяч викликів на годину. Телефони розривалися. Такого не пригадаю за 30-річну практику, — розповідає рятувальник Стів Андерсен.

Із поліцейськими він плавав затопленими вулицями Нью-Йорка гумовим човном і перевозив у безпечні місця тих, хто не встиг сховатися від негоди.

Більшість жертв придавило деревами і руїнами будинків. Наймолодшому загиблому 8 років. На нього впала гілка.

— Дорослі намагаються передусім винести документи і часто забувають подбати про дітей, — говорять рятувальники.

У містах вимкнули електропостачання, щоб уникнути смертей від удару струмом. Понад шість мільйонів людей майже дві доби сидять без електрики.

Через негоду в понеділок була зачинена штаб-квартира ООН. Уперше з 1888 року протягом двох днів поспіль не працює нью-йоркська фондова біржа.

За кілька годин до того, як шторм досяг узбережжя, в океані біля мису Гаттерас затонув вітрильник "Баунті", на якому знімали фільм "Пірати Карибського моря". Більшість екіпажу врятувалися, крім капітана і двох моряків — чоловіка й жінки, яких віднесло в море. Чоловік вижив. Жінку витягли з води, але вона померла в лікарні. Капітан зник безвісти.

Буря може завдати збитків на $20 млрд.

Ураган "Сенді", що минулого тижня вирував у басейні Карибського моря, забрав життя 44 людей на Гаїті, 11 — на Кубі й чотирьох — у Домініканській Республіці, Ямайці та на Багамських островах.

У минулі вихідні значно похолодало у кількох європейських країнах. Засипало снігом майже всю Польщу. В Чехії через сильні снігопади в неділю скасували всі внутрішні залізничні рейси. Міжнародні потяги курсували із запізненням.

У ніч проти неділі в Москві випало 6 см снігу. За день він розтанув. У вівторок сніжило з дощем.

31 жовтня та 1 листопада в Україні опадів не очікують, запевняють синоптики.

— Буде трохи прохолодніше, ніж зараз. А потім температура знову підвищиться, — уточнює Людмила Савченко, начальник відділу метеорологічних прогнозів.

Зараз ви читаєте новину «Шість мільйонів американців сидять без світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі