вівторок, 26 вересня 2006 18:09

Президент Естонії вважає рідною мовою англійську

9 жовтня в Естонії зміниться президент. На виборах, які пройшли минулої суботи, чинного главу держави Арнольда Рюйтеля переміг 52-річний Тоомас Хендрік Ільвес. Він багато років прожив у США і рідною мовою вважає англійську. У державній естонській припускається помилок. Окрім того, володіє французькою, німецькою, іспанською і фінською мовами. Він стане першим президентом Естонії, який зовсім не говорить російською.

Тоомаса Ільвеса обрали президентом члени Колегії виборців, яка складається із 345 депутатів парламенту і представників місцевих самоуправлінь. За Ільвеса проголосувало на вісім чоловік більше, ніж за його опонента.

Тоомас Ільвес народився в столиці Швеції Стокгольмі, куди за дев"ять років до того з СРСР емігрувала його сім"я. Пізніше вони переїхали до США. Там Ільвес вивчав психологію в Колумбійському університеті Нью-Йорка. Після того працював аналітиком дослідницького інституту радіо "Вільна Європа". До Естонії Ільвес переїхав жити 1993-го, коли країна вже стала незалежною.

Президента Естонії обирають на п`ять років. Він не має повноважень, які дають реальну владу. Фактично країною керує парламент. Президент є верховним головнокомандувачем національної армії і представляє країну на міжнародній арені.

Зараз ви читаєте новину «Президент Естонії вважає рідною мовою англійську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі