вівторок, 13 вересня 2016 00:50

Панда з'їдає 30 кілограмів бамбука щодня

Міжнародна організація охорони природи заявила, що великим пандам більше не загрожує вимирання. За 10 років кількість тварин у Китаї зросла з 1596 до 1864. У зоопарках і дослідницьких центрах світу живуть 200 ведмедів.

Заходи зі збереження популяції панд розпочали в 1970-х. Тоді уряд Китаю нарахував 2459 особин. Заборонили торгувати шкурами панд. А наприкінці 1980‑х — полювати на цих тварин. Ввели кримінальну відповідальність за випадкове вбивство. За смерть панди можуть стратити. Відкрили 67 заповідників на 1,4 млн га землі. Зараз там живуть майже 70% усіх панд.

— Основною проблемою залишається те, що панда їсть 30 кілограмів бамбука щодня, — розповідає Лю Ней-Мей із дослідницького центру в Ченгду. — Ми не можемо відновити популяцію в дикій природі, бо немає плантацій. Бамбук гине через кліматичні зміни. Це не зміниш законами. Позитивно те, що ми змогли стимулювати навіть сексуально інертних панд розмножуватися. Штучне запліднення не працювало ефективно. Природа опиралася цим експериментам, як могла. Самка з'їдала панденя або народжувала мертве. Але розмножуватися природно панди не хотіли. Їх не цікавив процес. Ми давали їм стимулятори, показували, як це роблять інші панди. Важливо було пробудити цей інтерес в обох з пари одночасно. Після першого разу проблем не було.

У центрі є гімнастичний зал із дерев для панд і басейн, щоб пірнати влітку. Для вагітних ведмедиць є кімнати — для пологів удень і вночі. В других імітують природне світло. У них працюють бригади лікарів. На день народження кожної панди влаштовують вечірку для туристів. Ведмедиці приносять торт із льоду, бамбука і фруктів. Щодня пропонують понад 20 видів бамбуку — щоб тварини не залишилися голодні. Найбільше люблять високогірний.

— Коли панд почали захищати, існував стереотип, що вони інертні й не дуже розумні, — каже Лю. — Це неправда. Панда одразу викидає той бамбук, який не любить. Повертається дупою до неулюбленого доглядача. Торік у Тайбеї панда удавала вагітну, щоб отримати кращу кімнату й додаткову порцію їжі.

Видом, що вимирає, визнали східних горил. У світі їх залишилося менш як 500.

Зараз ви читаєте новину «Панда з'їдає 30 кілограмів бамбука щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі