пʼятниця, 28 грудня 2012 00:15

Нові імена 2012 року

Малала ЮСУФЗАЙ, 15 років

Пакистанка в інтернет-блозі критикувала жорсткі порядки, які насаджували ісламісти руху "Талібан" у її місті Мінгора. Розповідала про свою школу. 9 жовтня бойовик розстріляв її з автомата у автобусі. Поранена в голову й шию Малала вижила й лікується у Великій Британії. Закликає ходити до школи дівчат-однолітків, яким таліби забороняють учитися.

Репер ПСІ, 34 роки

Південнокореєць, справжнє ім'я Пак Че Сан, зняв кліп на пісню "Гангнам Стайл", де він імітує, як їде верхи. Набрав найбільшу кількість переглядів за всю історію відеосервісу "Ютуб" і заохотив сотні переспівів. Восени разом із Псі станцював його співвітчизник і генсек ООН Пан Гі Мун. Визнав, що поступився реперу званням найвідомішого корейця у світі.

Гурт "Пусі Райот"

Дівчата влаштували панк-молебень у московському православному храмі Христа Спасителя. Одягнені в кольорові маски співали "Богородица, Путина прогони!". У березні трьох учасниць: Марію Альохіну, 24 роки, Надію Толоконнікову, 23 роки, і 30-річну Катерину Самуцевич заарештували. Захист міжнародної громадськості не врятував їх від вироку — по два роки колонії. Пізніше для Самуцевич змінили покарання на умовне.

Мухаммед МУРСІ, 61 рік

Новий президент Єгипту змінив поваленого під час повстання "арабської весни" Хосні Мубарака, що правив 30 років. Наприкінці року Мурсі, з допомогою ісламістської більшості в парламенті, надав собі особливі повноваження. Люди знову вийшли на вулиці, вимагали його відставки. На референдумі понад 63% виборців схвалили нову конституцію Мурсі, яка джерелом законів називає ісламське право шаріат.

Кім ДОТКОМ, 38 років

Власник найпотужнішого сайта для скачування "Мегааплоуд" отримав статус "головний пірат світу". У січні влада США закрила сайт, а Доткома заарештували. Справу назвали одним з найбільших переслідувань за порушення авторських прав. Невдовзі Кіма відпустили під заставу. У січні 2013-го він обіцяє запустити новий файлообмінник — Me.ga.

Зараз ви читаєте новину «Нові імена 2012 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі