пʼятниця, 07 травня 2010 01:17

"Нормально працюють лише лікарні й пологові"

Автор: фото: REUTERS/Pascal Rossignol
  У вівторок Комуністична партія Греції вивісила біля Акрополя два плакати грецькою і англійською із закликом ”Народи Європи, піднімайтеся”
У вівторок Комуністична партія Греції вивісила біля Акрополя два плакати грецькою і англійською із закликом ”Народи Європи, піднімайтеся”

Упродовж середи в Греції закриті всі аеропорти, перерваний рух поромів і поїздів, не працюють музеї. Закритий навіть Акрополь. У країні загальнонаціональний страйк. Профспілки хочуть, аби уряд відмовився від намірів скоротити бюджетні виплати.

— Працюю у винній крамниці. Вона потрапила під усі збільшені податки. Люди й так мало купують, а тепер можна одразу закриватися. У нас страшні збитки. Через страйк перевізників зіпсувалися дві партії молодого вина. Тому звільнили двох продавців. На демонстрації ходимо. Через нові податки наші зарплати будуть смішними. Мені буде вигідніше збирати макулатуру, — пояснює "ГПУ" 47-річна Гелена з міста Лариса у Греції.

— Діти не ходитимуть до школи найближчі два тижні. В університетах теж немає занять. Минулого тижня ми ніде не могли купити свіжого молока. Магазини закриті, бо ферми страйкували. Нормально працюють лише лікарні й пологові. Чоловік працює реаніматологом. Каже, щодня привозять когось із розбитою головою. Складається враження, що хтось воює із Грецією, — розповідає "ГПУ" Лідія, 43 роки, з Афін.

Державний борг Греції, країни-члена Євросоюзу, складає близько 300 млрд євро, що більше за 100% ВВП країни. Для порівняння, ВВП України становить 90 млрд євро. Аби запобігти дефолту, країни ЄС нададуть Греції кредит у 110 млрд євро. Більшу частину кредиту надає Міжнародний валютний фонд, під 3% річних. Країни ЄС нададуть кредити під 5%. Найбільше грошей Греції позичить Німеччина — 30 млрд євро та Франція — 20,7 млрд.

Держслужбовцям платню не підвищуватимуть три роки

Греція зобов"язалася скоротити дефіцит бюджету на 10–11%. Тому влада встановлює нові податки. На 2% — до 23% — підвищила податок на додану вартість. На 10% збільшили акцизи на пальне, алкоголь і цигарки. Із 2011 року підвищать пенсійний вік для жінок. Уже заявили, що держслужбовцям платню не підвищуватимуть три роки.

Заворушення в країні не стихають близько півроку. Від початку травня в центрі Афін відбулися масові зіткнення демонстрантів із поліцією, застосовували сльозогінний газ. Грецькі профспілки вважають дії уряду несправедливими. Від них насамперед постраждають трудящі, а не фінансисти і власники великих компаній. Саме вони винні у кризі, кажуть лідери профспілок.

— У нас подібні ситуації з Україною. Уявіть, що дірки в бюджеті закривали вашою зарплатою, пенсіями, пільгами. А самі урядовці їздять на дорогих машинах і вводять смішний податок на розкіш, — обурюється в розмові з "ГПУ" Георг, один із лідерів профспілок Греції. — Погано, що паралізується життя звичайних греків. Але ми піднімемо народ. Так далі жити не можна. А "шишки" можуть і виїхати з країни.

— Спеціально їхали у Грецію, аби побачити музеї. На море можна було й у Франції з"їздити. Сьогодні музеї зачинені. Завтра знову заворушення, післязавтра — бійки з демонстрантами. Найближчим часом вилетимо з дружиною в Італію. Більше до Греції — ні ногою, — говорить 63-річний Пє"р Жернес із Франції.

Зараз ви читаєте новину «"Нормально працюють лише лікарні й пологові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі