понеділок, 16 квітня 2007 16:09

"Несогласных" лякали двома вертольотами

Автор: фото: reuters / alexander demianchuk
  ОМОНівці розганяють ”Марш несогласных” у Санкт-Петербурзі у неділю. На 1000 демонстрантів вивели 8000 міліціонерів
ОМОНівці розганяють ”Марш несогласных” у Санкт-Петербурзі у неділю. На 1000 демонстрантів вивели 8000 міліціонерів

У неділю у російському місті Санкт-Петербурзі опозиційні політичні сили провели "Марш несогласных". Вони скандували "Россия без Путина!" та "Нам нужна другая Россия!". Демонстрантів було близько тисячі, розганяли ж їх 8 тис. "омонівців" та два гелікоптери.

Напередодні подібні події відбувалися у Москві. Там "підтримки з повітря" не було. Однак якщо у Петербурзі акція тривала три години, то столичну спецзагони завершили за півтори.

Протест організувало об"єднання опозиційних сил "Другая Россия". У Москві після мітингу близько п"ятисот людей рушили до найближчої станції метро. Там їх оточили міліціонери і стали бити гумовими палицями. Близько 150 демонстрантів затримали. Свідки розповідають, що в патрульних машинах їх продовжували бити.

Мітинги на вихідних були найчисельнішими за останній час. Розгін демонстрантів західна преса назвала найбільшим силовим придушенням маніфестацій за сім років правління Путіна.

— Таку поведінку не можна пояснити, — каже Андрій Ілларіонов, колишній економічний радник Кремля, який приєднався до протесту.

— Слід запитати: що відбувається з нашими лідерами — вони досі при здоровому глузді, чи вже втратили розум? — обурюється 49-річний Михайло Касьянов, колишній перший віце-прем"єр-міністр.

Серед затриманих під час суботньої акції в Москві був колишній чемпіон із шахів Гаррі Каспаров, 44 років. 2005-го він залишив спорт і зайнявся політикою, створивши опозиційний "Объединенный гражданский фронт". Зараз організація входить до складу об"єднання "Другая Россия".

Через дванадцять годин після арешту Каспарова відпустили. Його оштрафували на тисячу рублів (195 грн.) Гросмейстер каже, що за рівнем громадських свобод Росія зараз знаходиться на рівні поміж Білоруссю та Зімбабве.

Зараз ви читаєте новину «"Несогласных" лякали двома вертольотами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі