вівторок, 18 вересня 2012 00:00

На "Марш мільйонів" прийшли 30 тисяч росіян

Автор: фото: REUTERS
  Учасники опозиційного ”Маршу мільйонів” ідуть проспектом Сахарова у російській столиці Москві у суботу, 15 вересня. Люди вимагають відставки президента Володимира Путіна, нових виборів до Державної думи та звільнення політв’язнів. А також — не підвищувати тарифів на комунальні послуги
Учасники опозиційного ”Маршу мільйонів” ідуть проспектом Сахарова у російській столиці Москві у суботу, 15 вересня. Люди вимагають відставки президента Володимира Путіна, нових виборів до Державної думи та звільнення політв’язнів. А також — не підвищувати тарифів на комунальні послуги

У суботу, 15 вересня, на Пушкінській площі в Москві прихильники опозиції збираються на "Марш мільйонів". Дехто вбраний, як журавель. Це пародія на нещодавній політ президента Володимира Путіна дельтапланом на чолі журавлиного ключа.

Люди принесли транспаранти: "Оставь надежду всяк за мной летящий", "Лучше журавль в небе, чем дятел в Кремле", "Вова, улетай на юг". Збираються у дві колони — за політичними вподобаннями. Ліву очолюють лідери "Лівого фронту" Сергій Удальцов та Ілля Пономарьов, а також Геннадій Гудков, якого у п'ятницю позбавили депутатства у Державній думі. Праву — колишній віце-прем'єр Борис Нємцов, шахіст Гаррі Каспаров, екс-прем'єр Михайло Касьянов.

Над протестувальниками з'являється поліцейський вертоліт. Його зустрічають улюлюканням. Гелікоптер кружляє над площею і далі вздовж маршруту колон. За офіційною інформацією, за безпеку мітингу відповідали сім тисяч поліцейських. Напередодні активісти Євразійського союзу молоді погрожували вийти напроти маршу з хрестами, кинджалами і срібними кулями, проте не з'явилися. Лише один провокатор спробував розгорнути над протестувальниками американський прапор. Опозиціонери забрали його і порвали.

Колони пройшли Бульварним кільцем до просп. Сахарова, де злилися в один натовп. Скандували "Россия без Путина", "Третий срок — тюремный", "Россия будет свободной" та "Мы здесь — власть!". Журналісти налічили на проспекті близько 30 тис. людей.

— Мы с женой пришли еще до начала митинга, чтобы пообщаться с людьми, — розповідає "ГПУ" лікар-стоматолог 32-річний Ігор Малин. — Я розумію, що за рік-два мій бізнес задушать податками, лякає поліцейський бєспредєл. Ми не віряни, а керувати державою постійно лізе цей піп (патріарх Кирило. — "ГПУ"). Вийти на вулиці причин є достатньо. Друзі нас не підтримали, хоч минулі рази ходили. Сказали: як щось не подобається у цій країні, треба звідси їхати.

— Цього разу протест нагадував якусь солянку. До дружини причепилися агресивні жінки з позицією, що так дівчатам з "Пуссі Райот" і треба. Інші вимагали збільшення допомоги по материнству, хоч, на нашу думку, робити цього категорично не можна. Дуже впадало у вічі, що єдиної ідеї протест не мав. Більшість зовсім не слухали промовців. Ми побули до 18.00 і повернулися додому. Було відчуття, що нас обдурили. Тих, хто виходить, щоб змінити щось глобально, дедалі меншає.

Після промов 35-річний Сергій Удальцов заявив, що йому набридло ходити на протести, як на роботу, й запропонував залишитися:

— Мітинг закінчився, а тепер починається наш Майдан. Ми повинні поступово завоювати наші вулиці й залишатися тут якомога довше.

На стоячу акцію пристали кількасот. Решта далі розходилися.

Мітинг ухвалив резолюцію з вимогами звільнити політв'язнів, провести політичну реформу, перевибори президента і до Держдуми, а також заморозити комунальні тарифи, повернути право на страйки та незалежні профспілки.

Увечері після протесту поліцейські затримали Удальцова та ще близько 20 опозиціонерів за спробу провести несанкціоновану акцію. Лідера "Лівого фронту" відпустили за кілька годин. Решту — в понеділок уранці.

Зараз ви читаєте новину «На "Марш мільйонів" прийшли 30 тисяч росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі