четвер, 05 травня 2011 05:45

"Ми не були для батька важливіші за джихад"

Усама бін Ладен народився в Джидді або в Ер-Ріяді в Саудівській Аравії. Був 17-м із 52-х дітей будівельного магната Мухамеда бін Ладена. Після смерті батька успадкував частину компаній і близько $300 млн. Гроші та прибутки витрачав на розвиток "Аль-Каїди" і благодійність.

Бін Ладен вчився на інженера в університеті ім. короля Абдул-Азіза в Джидді. 1979 року отримав диплом і поїхав з однокурсником Абдуллою Аззамом до Афганістану воювати з радянськими військами. Там очолив групу моджахедів. Їм допомагало американське ЦРУ.

1988 року бін Ладен заснував організацію "Аль-Каїда". Через чотири роки емігрував до Судану, а потім — до Афганістану, де владу захопив рух Талібан.

Своїм головним ворогом "Аль-Каїда" одразу після створення оголосила США. Після терактів біля американських посольств у Кенії й Танзанії 1998-го США оголосили бін Ладена терористом №1. Після атак 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, коли загинули близько 3 тис. людей, уряд США пообіцяв $25 млн за інформацію про нього.

Лідер "Аль Каїди" одружувався з п'ятьма жінками. Розлучився з двома. Кузина бін Ладена Найва вийшла за нього заміж 15-річною. Нареченому було 17. У них народилося 10 дітей — шість синів і чотири дочки. Наступні чотири дружини були університетськими викладачками. Остання була молодшою за чоловіка на 27 років. Усама бін Ладен має до 24 дітей. Двоє синів були членами "Аль-Каїди".

Дітей виховував суворо. Бив палицею за найменші провини. Забороняв гратися іграшками, дивитися телевізор і слухати музику. До синів, пов'язаних з "Аль-Каїдою", ставився як до всіх інших послідовників. Пропонував підписатися на участь у терористичних актах і підірвати себе.

— Ми з братами були шоковані. Ми ніколи не були для нього важливіші за джихад, — каже Омар, четвертий син Усами. — Він був упевнений, що Америка слабша за Ізраїль і її великі міста легше атакувати.

Бін Ладен мав 193–195 см зросту і важив близько 75 кг. Був шульгою. В останні 10 років ходив із палицею. Розмовляв лише арабською, хоча англійську розумів.

Після кількагодинного інтерв'ю наступного дня не міг сказати ні слова. Як розповідали колишні охоронці, це через радянську хімічну зброю, під дію якої потрапив замолоду. Інша версія — хворі нирки. Через них бін Ладен переїхав жити в місто. За інформацією ЦРУ, одна нирка не працювала, і бін Ладену щотижня проводили діаліз.

Зараз ви читаєте новину «"Ми не були для батька важливіші за джихад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі