вівторок, 25 грудня 2012 05:30

Королева Швеції виправдала батька-нациста

  Королева Швеції Сильвія на урочистому балу на честь лауреатів Нобелівської премії у Стокгольмі
Королева Швеції Сильвія на урочистому балу на честь лауреатів Нобелівської премії у Стокгольмі

Королева Швеції 68-річна Сільвія пояснила своїм підданим, що її батько був нацистом, але євреїв не переслідував. Про минуле своєї родини розповіла в безпрецедентному відеозверненні. Уроджена німкеня Сільвія Зоммерлат все життя намагалася з'ясувати, чи причетна її родина до злочинів.

Батько королеви Вальтер народився у Бразилії, був бізнесменом. Через рік після приходу до влади Адольфа Гітлера, вступив до нацистської партії. А 1939-го приїхав до Берліна й викупив у єврейського підприємця Єфіма Векслера фабрику. Розплатився за неї частиною своїх кавових плантацій у Бразилії. Векслер змушений був тікати з Німеччини. Пізніше після війни Вальтеру Зоммерлату, що помер 1990-го, часто закидали, що він просто відібрав фабрику в єврея, і що брав таким чинам участь в антисемітській зачистці німецької промисловості.

Ці закиди дошкуляли королеві. Вона практично нічого не знала про справи свого батька часів Другої світової. Родичі уникали розповідей.

— Хотіла б їм поставити багато запитань. Але мої батьки і рідні вже, на жаль, померли, — каже королева. — Може, багато хто запитував себе, чому я досі не відповідала на питання про мого батька. Це не лише через важкі емоції, але і через те, що справа вимагала ґрунтовного дослідження.

Працю під назвою "Приховані документи" днями опублікував колишній королівський архівіст Ерік Норберґ. У ній доводить, що Вальтер Зоммерлат не переслідував євреїв, а його угода з Векслером була добровільною. Королева з болем визнала, що її батько був членом нацистської партії і засудила нацизм.

Сільвія — дружина короля Швеції 66-річного Карла XVI Ґустава. Мають трьох дітей — кронпринцесу Вікторію, принца Карла Філіпа та принцесу Мадлен.

Зараз ви читаєте новину «Королева Швеції виправдала батька-нациста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі