пʼятниця, 01 лютого 2013 05:00

Королева Нідерландів вийшла на пенсію

Королева Нідерландів Беатрікс після 33 років на престолі відреклася від влади на користь старшого сина. Новим королем стане 45-річний принц Оранський Віллем-Александр.

Таку заяву Беатрікс зробила в понеділок в ефірі голландського телебачення за три дні до свого 75-річчя. Сказала, що думала над зреченням кілька років.

— Я йду не тому, що обов'язки надто складні. Просто переконана, що відповідальність має бути в руках нового покоління. Дякую за багато років, що мені було дозволено бути вашою королевою, — сказала.

Додала, що син служитиме народу віддано і буде вірний конституції. Про себе сказала, що почувається прекрасно. Раніше 71-річна мати королеви Беатрікс Юліана після 31-річного правління також відреклася від влади на користь доньки. Беатрікс відома тим, що під час правління багато їздила світом, а також колекцією жіночих капелюшків.

Після звернення королеви її прихильники зібралися біля палацу з плакатами.

— Ми дуже задоволені нашою королевою. Бажаємо їй хорошого виходу на пенсію. Віримо в її сина, — каже жителька голландської столиці Амстердам Лаура Дінкшоф.

Королева Беатрікс за останнє десятиліття пережила кілька особистих трагедій. 2002-го вона поховала чоловіка Клауса фон Амсберга, з яким прожила у шлюбі 37 років. Через два роки померли батьки.

Віллема-Александра коронують 30 квітня. Він — перший чоловік, що посяде трон за 123 роки. До цього країною правили жінки. Новий монарх — пілот і фахівець з управління водними ресурсами. Майбутній король одружений із колишнім інвестиційним банкіром з Аргентини 41-річною Максімою. Виховують трьох дочок.

Зараз ви читаєте новину «Королева Нідерландів вийшла на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі