вівторок, 15 січня 2019 00:00

Канада надала притулок саудівській біженці

18-річна Рахаф Мохаммед аль Кунун із Саудівської Аравії отримала притулок у Канаді. 12 січня її зустріла в аеропорту Торонто міністр закордонних справ країни Христя Фріланд.

Організація Об'єднаних Націй визнала дівчину біженкою. Втекла від батьків, коли ті розкритикували її за коротку стрижку. Рахаф затримали в аеропорту Бангкока, Таїланд. Дівчина забарикадувалася в готелі при аеропорті, заявляючи, що її життя під загрозою. Вона зреклася ісламу. У Саудівській Аравії немає свободи віросповідання. За зречення віри можуть засудити до смертної кари.

Рахаф почала привертати увагу до своєї ситуації минулого тижня, публікуючи пости в соціальних мережах. Вона звернулася з проханням про притулок до урядів різних країн.

— Я розповіла свою історію й опублікувала фото в ­соцмережах, що викликало в мого батька лють, — розповідає Рахаф Мохаммед. — У своїй країні я не маю можливості ні працювати, ні вчитися. Я хочу бути вільна, хочу навчатися і працювати за своїм вибором.

Незважаючи на ряд послаблень, прийнятих останнім часом, у Саудівській Аравії як і раніше діють жорсткі обмеження прав жінок. Кожна повинна мати опікуна, в ролі якого може виступати чоловік, батько, брат або інший близький родич. Без його дозволу жінка не може працювати, подорожувати, виходити заміж, відкривати рахунок у банку і навіть виходити на свободу з в'язниці.

У квітні позаторік саудівка 24-річна Діна Алі Ласлум летіла в Австралію через Філіппіни. В аеропорту Маніли її перехопили родичі й відправили назад. Вона скористалася телефоном туриста з Канади й опублікувала відеоповідомлення у "Твіттер". У ньому сказала, що сім'я її вб'є. Подальша її доля після повернення в Саудівську Аравію невідома.

Зараз ви читаєте новину «Канада надала притулок саудівській біженці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі