вівторок, 24 жовтня 2017 00:45

Іспанія позбавляє Каталонію автономії

Іспанська автономна область Каталонія несе фінансові втрати. За три тижні після проведення референдуму про незалежність із регіону пішли понад 800 компаній — від найбільших банків і страхових компаній до невеликих підприємств. Це — прямі втрати для регіонального бюджету. Тепер податкові відрахування підуть за місцем нової реєстрації компаній. Бронювання готелів у Барселоні скоротилося на третину, а інвестиції в Каталонію — на 10%. Рішення щодо незалежності ще немає, але регіон, за попередніми оцінками, вже позбувся 4% свого ВВП.

Референдум про незалежність Каталонії відбувся 1 жовтня. Мадрид оголосив голосування незаконним і намагався його зупинити за допомогою поліції. Постраждали майже 900 осіб. 10 жовтня Карлес Пучдемон, глава уряду Каталонії, разом з головами кількох партій підписав декларацію про проголошення незалежності від Іспанії.

У свою чергу, уряд Іспанії висунув Каталонії ультиматум. Від Пучдемона вимагали чіткої відповіді: що означає підписана ним декларація незалежності.

— Відповідь голови каталонської адміністрації визначить майбутні події, які відбудуться найближчими днями, — каже прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой.

Глава уряду Каталонії тримає паузу.

— Було не так уже й складно сказати "так" чи "ні". Ситуація навмисної плутанини продовжується, — каже Сорайя Саенс, віце-прем'єр Іспанії. За її словами, Мадрид "глибоко шкодує", що уряд Каталонії "вирішив не відповідати".

Саме тому влада Іспанії оголосила — автономний статус Каталонії буде призупинений. На екстреному засіданні уряду ухвалять рішення вперше в історії задіяти 155-ту статтю конституції Іспанії. Вона передбачена саме для випадків, коли автономні регіони не виконують ­своїх конституційних зобов'язань таким чином, що це "значно підриває інтереси Іспанії". Конституція дозволяє Мадриду приймати будь-які "необхідні заходи", щоб відновити порядок і законність, та брати на себе керівництво всіма органами регіональної влади.

Ідеться передусім про проведення дострокових виборів у регіональний парламент. Коли вони відбудуться, Мадрид поверне Каталонії повноваження. Усе це, ймовірно, супроводжуватиметься протестами і страйками, як уже було під час голосування про незалежність. Тоді Карлес Пучдемон укотре підкреслив, що Мадрид "не розуміє проблему і не хоче діалогу". І підтвердив: якщо Мадрид задіє 155-ту статтю, Каталонія прийме декларацію про незалежність.

Зараз ви читаєте новину «Іспанія позбавляє Каталонію автономії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі