пʼятниця, 16 червня 2017 07:50

Хмарочос із 600 мешканцями згорів за ніч

Автор: www.1london.net
  40 пожежних команд до ранку 14 червня гасили 27-поверховий будинок на заході Лондона.  Дім вигорів ущент. У ньому мешкали майже 600 людей
40 пожежних команд до ранку 14 червня гасили 27-поверховий будинок на заході Лондона. Дім вигорів ущент. У ньому мешкали майже 600 людей

У ніч проти 14 червня в Лондоні загорілася 27-поверхова вежа Гренфелл. У ній жили майже 600 людей. На ­момент займання спали.

Вогонь спалахнув на другому поверсі. За кілька хвилин охопив усю будівлю. На місце приїхали 40 пожежних бригад і 20 "швидких". Полум'я гасили до ранку. Будинок вигорів зсередини, щомиті може впасти.

За добу рятувальники виявили тіла 12 загиблих. 74 людини відвезли до лікарень. 20 із них перебувають у критичному стані.

"Це найстрашніша річ, яку я колись бачив. Жителі вискакували з палаючого будинку в одній білизні. Люди несли їм воду, одяг, усе, що мали", — розповідає актор і письменник Тім Дауні, який живе по сусідству.

"Я лежу в ліжку, засинаю. Жінка спить поруч, донька — в сусідній кімнаті. Відчуваю запах паленої пластмаси. Пішов на кухню покурити. Весь майданчик був у диму. Відчинив двері, стою в трусах. А сусід кричить: "Виходь, пожежа". Я взяв дитину, дружину, накинув халат і вискочив. Все вже горіло", — говорить мешканець будинку.

Очевидці бачили у вікнах людей, які кликали на допомогу. Деякі стрибали й розбивалися. Один чоловік зістрибнув із саморобним парашутом, другий спускався по зв'язаних простирадлах.

"Жінка з вікна 10-го поверху показувала жестами, що планує стрибнути. У руках тримала дитину. Загорнула її в товсту ковдру й викинула", — кажуть очевидці. Один із чоловіків зловив немовля.

Без житла залишилися кількасот людей. Їх розмістили в притулках. Досі невідомо, скільки мешканців було в будівлі.

"За 29 років моєї роботи ще ніколи не стикалася з такою складною пожежею", — каже начальник загону пожежної охорони Габріела Уолстенхолм.

Слідчі з'ясовують причини пожежі. Розглядають версії вибуху газу, займання несправного холодильника чи короткого замикання. Будівлю під час нещодавнього ремонту облицювали легкозаймистим матеріалом, тому вогонь поширився швидко. Пожежна сигналізація не спрацювала, розбризкувачів бракувало. З окремих частин будівлі був один вихід.

Висотка розташована в районі, який називають неблагополучним. Її звели 1974-го, торік відремонтували за $12 млн. У будинку жили переважно іноземці — трудові мігранти. Не раз попереджали владу про те, що багатоповерхівка не відповідає нормам пожежної безпеки.

Зараз ви читаєте новину «Хмарочос із 600 мешканцями згорів за ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі