вівторок, 30 січня 2018 06:40

Донька Путіна розлучилась, щоб не потрапити під санкції

31-річна Катерина Тихонова, яку вважають молодшою донькою президента Росії Володимира Путіна, 65 років, нещодавно розлучилася з олігархом 36-річним Кирилом Шамаловим. Журналісти припускають — таким чином подружжя спробувало уникнути санкцій. Їх Сполучені Штати Америки планують накласти на представників російської еліти найближчим часом.

Катерина Тихонова керує фондом "Іннопрактика", що забезпечує впровадження російських розробок у вітчизняне виробництво. Є віце-президентом Всесвітньої конфедерації спортивного рок-н-ролу. Сама займається танцями, на конкурсах виконує майже акробатичні трюки. 2016-го потрапила в рейтинг найвпливовіших молодих людей світу. Його склало британське видання "Ґардіан".

Кирило Шамалов 2008 року отримав посаду члена ради директорів у великій російській газо- та нафтопереробній компанії "Сибур" і 4,3% акцій. Його батько Микола Шамалов — давній друг Путіна, акціонер банка "Росія". Там тримає вклади вся російська еліта. Банк став першим, хто потрапив під американські санкції 2014-го.

Катерина й Кирило одружилися в лютому 2013 року. Весілля зіграли на гірськолижному курорті неподалік Санкт-Петербурга.

Молодята приїхали туди на санях, запряжених трійкою білих коней. Наречена була в довгій білій сукні, вишитій перлами. Шамалов — у синьому костюмі. Запросили не більш як 100 осіб. Гостям заборонили розповідати подробиці святкування.

Після весілля Шамалов придбав у одного з власників "Сибура" 17% акцій за $2,2 млрд — 62,7 млрд грн. Це був знак довіри від Путіна, припускають експерти американського журналу "Блумберг". У квітні 2016-го чоловік продав більшу частину цінних паперів основному власнику компанії. Від угоди нічого не отримав, говорять. Тримав їх у довірчому керуванні — фактично папери йому не належали. Фінансову оборудку пов'язують із розлученням. Мовляв, повернув доньку, поверни й акції. Друзі Кирила інформацію спростовують.

Статки чоловіка зменшилися з $1,2 млрд до $800 млн — з 34,2 млрд грн до 22,8 млрд грн. Йому досі належать близько 3,9% акцій "Сибура" вартістю майже $504 млн — 14,4 млрд грн.

Донедавна Катерина разом зі Шамаловим-молодшим володіли закордонним майном вартістю $2 млрд — 57 млрд грн. А також — розкішною віллою у французькому місті Бірріце. Коштує $3,7 млн — майже 105,5 млн грн.

"В іншій країні розлучення дочки президента — навряд чи більше, ніж світська подія. У нинішній Росії — це схоже на спробу втечі з сім'ї, яка стає прокаженою", — написав в інтернеті російський журналіст Аркадій Дубнов.

Розлучення Тихонової та Шамалова вигідне для них обох, припускають експерти. Путін ніколи не визнавав, що Катерина Тихонова — його донька. Аргументує це питанням безпеки. Батько Шамалова вже потрапляв під санкції і ризикує повторити це. Формально розірвавши зв'язки, жінка зможе зберегти статки. Шамалов позбувся акцій, щоб у міністерства фінансів США не було підстав додавати його в санкційні списки.

29 січня міністерство фінансів США, національна розвідка та державний секретар Рекс Тіллерсон виступлять в американському Конгресі із "кремлівською доповіддю". В ній міститься інформація про майже 300 осіб, близьких до Путіна. Серед них — 50 високопосадовців, бізнесменів і члени їхніх родин. Ці люди мають стосунок до втручання у президентські вибори в США, військової агресії проти Грузії та України, бомбардування мирного населення в Чечні та Сирії й гучних убивств представників російської опозиції. На них накладуть санкції.

Зараз ви читаєте новину «Донька Путіна розлучилась, щоб не потрапити під санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі