середа, 07 березня 2012 05:00

Детективи шукають серце покровителя Дубліна

У суботу віряни столичного ірландського Собору церкви Христової виявили, що з храму зникло серце покровителя міста — архієпископа Лоуренса О'Тула. Він жив у ХІІ ст. Мощі святого лежали у дерев'яній скриньці у формі серця, підвішеній на ланцюзі. Скринька була у залізній клітці, прибитій до стіни.

Злодій розпиляв залізо і витягнув серце. Віряни та священики здивовані, бо грабіжник не взяв жодної із трьох золотих чаш, ні грошей із пожертв, ні золотих і срібних свічників.

— Крадіжка не має жодного економічного значення. Серце набагато цінніше. Зник символ міста, стародавня реліквія. Той, хто це зробив, прекрасно знав, що він хоче вкрасти, — кажуть священики.

Припускають, мощі зникли у період із суботньої ночі до 12.30. Ймовірно, злодій ховався у храмі з п'ятничного вечора. Діяв обережно — сигналізація не спрацювала. У суботу вранці в храм заходили близько 40 людей. Жоден з вірян не підходив до клітки.

У неділю служба минула у звичайному режимі. У храм заходили туристи. Шукали скриньку з мощами покровителя Дубліна, а не знайшовши, здивовано виходили. Про реліквію всі знають з путівників. Люди думали, що її віддали на реставрацію.

Лоуренс О'Тул був одним із чотирьох дітей принцеси. У юності став аскетом. Відмовився від звичного одягу, носив волосяницю. Щодня суворо постив. Жив у печері. У 34 роки став архієпископом Дубліна. Помер у 52 роки під час поїздки у французьку Нормандію. Розповідали, після його смерті на могилі ставалися дива. Тому за 45 років Папа Римський Гонорій III канонізував його як святого.

Зараз ви читаєте новину «Детективи шукають серце покровителя Дубліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі