середа, 08 лютого 2012 00:30

Cело накрила хвиля заввишки 2,5 метра

Автор: фото: REUTERS
  Селяни стоять біля зруйнованого повінню будинку в селі Біссер на півдні Болгарії. Вода накрила село після того, як прорвало дамбу водосховища
Селяни стоять біля зруйнованого повінню будинку в селі Біссер на півдні Болгарії. Вода накрила село після того, як прорвало дамбу водосховища

У понеділок повінь прорвала дамбу на водосховищі Іваново й затопила село Біссер Хасковської області на півдні Болгарії. Загинули восьмеро селян. Іще 10 пропали безвісти. Частина території опинилася під водою — на глибині 2,5 м. У селі жили близько тисячі людей. Усе сталося раптово. Тому жертв можуть бути сотні.

Перед цим у регіоні потепліло, розтали сніги й випали дощі.

— Мені зателефонували, сказали, дамбу прорвало і йде височенна хвиля, — розповідає Златка Валкова, сільський голова Біссера. — Кинулася на вулицю попередити людей. І тут побачила хвилю. Мене збило з ніг і понесло. Швидкість була така, що я не могла нічого вдіяти.

Більшість людей змогли вибратися. Близько 800 жителям Біссера роздали медикаменти, їжу й воду. 58 людей знімали із дахів та дерев. Доля решти поки що невідома.

Учора мешканці почали повертатися до осель. Їхні будинки зруйновані або дуже пошкоджені. Вулиці вкриті товстим шаром намулу. Дерева повиривало з корінням. Вода понищила автівки та інший транспорт. Ветеринари скидають на купи трупи худоби. Держава обіцяє виплатити компенсації постраждалим.

Тріщини з'явилися ще у двох дамбах неподалік, кажуть у міністерстві з надзвичайних ситуацій країни. У Хасковській області на кордоні з Грецією затопило 400 м автотраси. Вода підступає до містечка Харманлі. Місцеві повідомляють, центр уже залило, немає електрики. У регіоні оголосили надзвичайний стан.

Зараз ви читаєте новину «Cело накрила хвиля заввишки 2,5 метра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі