пʼятниця, 19 квітня 2013 05:30

Бостонські бомби зробили з каструль і цвяхів

Автор: фото: REUTERS
  Глядачі та бігуни марафону в американському місті Бостон намагаються допомогти пораненому після вибухів у понеділок. Дві саморобні бомби убили трьох і поранили близько 200 людей. Це найбільший теракт на території США з часу атак у Нью-Йорку 11 вересня 2001 року
Глядачі та бігуни марафону в американському місті Бостон намагаються допомогти пораненому після вибухів у понеділок. Дві саморобні бомби убили трьох і поранили близько 200 людей. Це найбільший теракт на території США з часу атак у Нью-Йорку 11 вересня 2001 року

Дві бомби, зроблені з каструль-скороварок, вибухнули о 14.50 у понеділок на фінішній прямій змагання марафонців у американському місті Бостон. На місці загинули троє. Ще 183 людини поранено цвяхами, голками й кульками від підшипників, якими начинили бомби. Вибухівки такого типу часто використовують терористи в Афганістані, Пакистані та Індії.

Того дня в Бостоні святкували День патріота. На традиційному марафонському забігу глядачів не обшукували, кожен міг пронести що завгодно. Бомби вибухнули в натовпі. На відстані близько 180 м одна від одної та з перервою в 11 с. Глядачі й бігуни кинулися врозтіч. Поліцейські та військові побігли на допомогу. У місцях вибухів утворилися калюжі крові.

Постраждалих заносили в намети, підготовлені для марафонців, яким могла знадобитися медична допомога. Лікарі намагалися зупинити кровотечі.

— Це найгірше за мою кар'єру, — каже пожежник Рон Гаррінґтон. Він одним із перших прибув на місце. — Навколо тіла й частини тіл. Маленький хлопчик і жінка років 20 на землі, обоє мертві. Це чисте насильство. Я бачив двох людей, у яких руки теліпалися, висіли мертво, і один із них без ноги.

Загинули ресторанний менеджер 29-річна Крістл Кемпбелл із міста Медфорд, що за 8 км від Бостона. Китайська студентка Лу Лінцзи, 23 роки. А також бостонець 8-річний Мартін Річард. Останній прийшов на змагання з родиною. Його мати в критичному стані з ушкодженням мозку, а 6-річній сестрі ампутували ногу. Крім неї, кінцівки довелося видалити щонайменше 12 потерпілим.

Президент Барак Обама виступив за 2 год. після вибухів. Пообіцяв знайти винних та притягнути їх до відповідальності. Співробітники Федерального бюро розслідувань у середу показали фото зім'ятої скороварки та розірваного рюкзака з місць вибухів. Вважають, що саме їх використовували підривники.

— Коло підозрюваних залишається дуже широке, — каже спецагент ФБР Річард Делор'є. — Ми дійдемо до краю землі, щоб знайти відповідальних за цей злочин.

Одразу після терактів поліцейські затримали студента із Саудівської Аравії. Він тікав із місця вибуху. Сказав, що просто злякався. Його відпустили.

— Доки немає офіційних висновків, говорити щось важко. Але теракт не подібний на почерк ісламістів, попри те, що вибухові пристрої такого типу використовують, скажімо, у Пакистані, — вважає політичний аналітик газети "Нью-Йорк Дейлі Ньюз" 56-річний Джеремі Престон.

— Вони намагаються закладати бомбу так, щоби було якнайбільше жертв. Ніщо ж не заважало підкинути її у метро чи інше скупчення людей. Навіть якщо це теракт-попередження, то ісламісти люблять більше крові. Ісламістські терористичні угруповання на чужій територій використовують смертників, це дуже важливо, бо це послання — ми готові битися до останньої краплі крові. Ці вибухи більше подібні до помсти.

Як теракти вплинуть на американське суспільство? Чи доведеться заради безпеки знову поступитися деякими правами і свободами громадян, як після 11 вересня 2001 року?

— Вибухи стали сигналом, що американці все ще не в безпеці. Кожен думатиме, чи варто йти з дітьми на ярмарок, чи на вуличний розпродаж, бо бомба може вибухнути будь-де і будь-коли. Ширяться чутки, що це внутрішній теракт, у країні є кілька екстремістських молодіжних угруповань. Підтвердити їх не можу, але суспільством котяться паніка і страх навіть у себе вдома. Однозначно, влада введе жорсткіші заходи безпеки. Посилять контроль, знову перетрусять усі поліцейські бази підозрілих осіб. Не знаю, чи вважати наступом на свободу ретельніший огляд в аеропорту чи на вулиці, якщо за це ви отримуватимете більше гарантій безпеки.

З часу нью-йоркських атак США в рази збільшили фінансування на боротьбу з тероризмом. Більше грошей отримали армія й розвідка. Чому це не спрацювало?

— Щодо помилок розвідки говорити рано. Це може бути нова організація, а можуть бути й терористи, які вже кілька десятиліть живуть під прикриттям у США. Врешті-решт це можуть бути кілька психічно хворих американців. Вони нічим не привернули увагу поліцейських. Тероризм змінює обличчя. Керують організаціями мудрі люди, які вміють відвертати увагу. Бомби були невеликої сили. Зробити такі реально, не викликавши підозр. Тому я не звинувачував би спецслужби.

Чи спричинить ця подія нову військову операцію США в інших країнах, як 2001-го ввійшли до Афганістану?

— Сумніваюся, що цей теракт викличе нову війну. Економіка переживає не найкращі часи, тому сили максимально спрямують на посилення внутрішньої безпеки. Якщо виявиться, що за вибухи відповідальні пакистанські чи афганські терористи, можливо, прийдеться відрядити туди війська. Але масштаби будуть значно менші за іракську кампанію.

Зараз ви читаєте новину «Бостонські бомби зробили з каструль і цвяхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі