пʼятниця, 20 серпня 2010 01:11

Біллу Клінтону залишилося жити півроку

Автор: фото: REUTERS/Yuri Gripas
  Колишній президент США Білл Клінтон під час промови 16 квітня 2010 року в центрі ”Американський прогрес” у Вашингтоні
Колишній президент США Білл Клінтон під час промови 16 квітня 2010 року в центрі ”Американський прогрес” у Вашингтоні

"Білл виглядає жахливо. Останнім часом постарів років на 10. Має величезні мішки під очима, — каже друг сім"ї Клінтонів, який не хоче називати свого імені. — Він намагається бути оптимістом. Сподівається дочекатися онуків. Однак, чесно кажучи, ні Білл, ні його друзі не вірять, що він проживе більше шести місяців".

Білл Клінтон, якому зараз 63 роки, довгий час страждав від надмірної ваги, мав проблеми з серцем. Зловживав "швидкою їжею". Казав:

— Я ріс у родині, де вважали, що здорова дитина має бути пухкенька.

У 15 років важив 95 кг. 2004-го наважився на операцію — допікало серце, задуха, біль у грудях. Перед тим схуд.

— Клінтону перемістили артерії з ноги на серцеві тканини, — розповідає Радж Маккар, керівник кардіологічного відділення медичного центру в місті Лос-Анджелес. — Це небезпечно. Із часом у пересаджених венах утворюються тромби.

Ускладнення виникли через півроку. Напади задухи повторювалися. 2005-го хірурги впродовж 4 год. чистили Клінтону легені. Виписали з лікарні через 10 днів.

— Ми видалили великий рубець на легенях, — згадує лікар Джошуа Сонетт. — У деяких місцях він був 8 міліметрів завтовшки. Було враження, ніби оббираємо шкірку апельсина.

У лютому цього року Клінтона поклали в лікарню через біль у грудях. В артерії виник тромб, який частково перекрив потік крові. Хірурги вставили дві пластикові трубки, очистили судини. У лікарні екс-президент США провів два дні. Після того йому призначили спеціальну дієту. Донька Челсі також просила, аби батько схуд.

— Вона вважає, що я в поганій формі, — розповів Білл 28 квітня. — Сказала, що я повинен провести її на вінчальній церемонії до вівтаря. І пояснила: для цього повинен мати гарний вигляд.

До весілля доньки Клінтон скинув 7 кг. Дотримувався спеціальної дієти, зокрема їв капустяний суп і фрукти.

18 липня екс-президент відвідав Міжнародну конференцію з питань СНІДу у Відні. У виступі говорив, що планує зробити перед смертю:

— Хочу побачити своїх онуків. Хочу бути впевненим у їхньому майбутньому. Також хотів би піднятися на гору Кіліманджаро. Кажуть, через 20 років снігу на ній уже не буде.

Американські газети пишуть, що 30-річна Челсі невдовзі повідомить батька Білла про свою вагітність. 31 липня вона одружилася з 32-річним банкіром Марком Мезвінські, з яким познайомилася ще підлітком.

Білл Клінтон — 42-й президент Сполучених Штатів, очолював країну з 1993-го по 2001 рік. У шлюбі з нинішнім держсекретарем США 62-річною Гілларі Клінтон 34 роки. Подружжя називає найщасливішим днем 27 лютого, коли народилася їхня єдина донька — Челсі Вікторія.

Зараз ви читаєте новину «Біллу Клінтону залишилося жити півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі