четвер, 27 серпня 2020 06:11

Якщо Білорусь проситиме допомоги в Путіна, Україна опиниться в оточенні

Автор: newsbuzz.ru
  Олександр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, дякує силовикам з оточення навколо його резиденції — Палацу незалежності в Мінську 23 серпня. На ньому бронежилет, у руках тримає зброю
Олександр Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, дякує силовикам з оточення навколо його резиденції — Палацу незалежності в Мінську 23 серпня. На ньому бронежилет, у руках тримає зброю

"Трибунал", — вигукують десятки тисяч білорусів біля Палацу незалежності в Мінську 23 серпня. Це одна з резиденцій 65-річного Олександра Лукашенка, який виконує обов'язки президента Білорусі. Будівлю оточили близько тисячі силовиків зі щитами. За ними — спецтехніка й водомети.

Близько 19:00 гелікоптер з урядовою символікою вилетів із території Палацу незалежності. Зробив коло над заводом "Атлант" і повернувся. Пізніше преса опублікувала відео, на якому видно, як Лукашенко у бронежилеті виходить із гелікоптера з автоматом. Його супроводжує також озброєний син 15-річний Микола.

— До внутрішнього фактора додався зовнішній. Бачимо серйозний рух військ НАТО біля наших кордонів на території Польщі й Литви, — каже напередодні Лукашенко. 22 серпня вперше за 25 років привів армію в повну бойову готовність.

Протести в Білорусі тривають від 9 серпня. Люди вважають результати президентських виборів сфальсифікованими. Лукашенко отримав 80% голосів, за даними Центральної виборчої комісії. Його головна конкурентка Світлана Тихановська — 10%. Вона перебуває в Литві. 21 серпня через адвоката подала скаргу до верховного суду про визнання результатів недійсними. Суд відмовив.

Офіційно підтвердили чотири смерті під час протестів — Олександра Тарайковського, Олександра Вихора, Геннадія Шутова і 19-річного чоловіка, ім'я якого невідоме.

22 серпня в мінському лісо­парку знайшли повішеним 28-річного Микиту ­Кривцова. Зник 11 серпня. Брав участь в ­акціях. Родина не погоджується з ­версією слідчого комітету про самогубство.

Щонайменше вісім осіб зникли безвісти. Понад 100 людей білоруська влада тримає під вартою. Членів координаційної ради опозиції Сергія Дилевського та Ольгу Ковалькову заарештували на 10 діб. А саму раду білоруський конституційний суд назвав "неконституційною".

— Олександр ­Лукашенко не планує йти на компроміс із народом, — каже експерт з міжнародних відносин 67-річний Григорій Перепелиця. — Своєю появою з автоматом дав зрозуміти, що готується до силового удару. Можливі арешти представників координаційної ради опозиції, ще масштабніші та жорстокіші зачистки акцій протесту.

Лукашенко не хоче добровільно віддавати владу, проте має все менше простору для маневру. Не може погодитися навіть на круглий стіл із представниками Заходу, як це було з української владою під час Революції гідності. Володимир Путін не дозволяє. Намагається використати послаблення Лукашенка. Вони зараз часто спілкуються. Останній літає в Москву чартерними рейсами. Компроміс із суспільством неможливий, тому Лукашенко може попросити Путіна про військову допомогу для придушення протестів. Тоді той зможе гостріше поставити питання про Союзну державу. Чого білоруська сторона намагалась уникати.

Якщо Росія введе війська в Білорусь, Україна опиниться в оточенні. Нам буде важко воювати в такому кільці. Треба враховувати цю небезпеку й укріплювати кордони.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Білорусь проситиме допомоги в Путіна, Україна опиниться в оточенні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі