середа, 16 березня 2011 02:00

61 пірата виловили у воді

Автор: фото з сайта www.edition.cnn.com
  Затримані сомалійські пірати з судна ”Вега-5” сидять на борту індійського військово-патрульного корабля
Затримані сомалійські пірати з судна ”Вега-5” сидять на борту індійського військово-патрульного корабля

Минулого тижня в Аравійському морі індійський військово-морський патруль затримав 61 пірата. Припускають, що ті із Сомалі.

Індійські моряки побачили у морі рибацьке судно "Вега-5". Пірати захопили його у грудні торік. Воно дрейфувало за 100 км від портового міста Кочин.

— За чотири місяці пірати здійснили на ньому чимало атак в Індійському океані, — коментують патрульні.

У п'ятницю пірати на катерах спробували захопити сухогруз "Ванкувер Брідж". Екіпаж судна подав сигнал про допомогу. На місце події  військові направили вертоліт.

Коли морські розбійники почули шум вертольота, почали повертатися на "Вегу-5". Тільки-но піднялися на борт, їх наздогнали індійські патрульні кораблі. Почалася перестрілка. Судно "Вега-5" спалахнуло. Люди стрибали у воду. Моряки виловили звідти 61 пірата.

На початку року індійські моряки в Аравійському морі захопили 15 піратів, у лютому — 28.

Щороку піратство обходиться світу у $7–12 млрд, повідомляє британський Королівський інститут міжнародних досліджень. Найбільше збитків завдають сомалійські розбійники. Вони почали нападати на судна біля берегів Нігерії і Гвінеї шість років тому.

У лютому нью-йоркський суд засудив сомалійського пірата 18-річного Абдівалі Абдакадиру Мусі на 33 роки і дев'ять місяців. 2009-го він брав участь у захопленні американського судна "Маєрськ Алабама". Команда корабля відбила напад.

Піратів, яких затримують у відкритому морі, передають Кенії. У листопаді влада країни відмовилася судити дев'ятьох сомалійських розбійників. Суддя міста Момбаса пояснив, важко довести їхню вину. Усіх випустили на волю.

Зараз понад 130 підозрюваних у піратстві чекають вироку в Кенії.

Зараз ви читаєте новину «61 пірата виловили у воді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі