пʼятниця, 06 листопада 2020 18:11

За кілька годин на гарячу лінію надійшла тисяча доносів

За кілька годин на гарячу лінію надійшла тисяча доносів
Поліцейський у Гонгконзі / Reuters

У Гонконзі запустили гарячу лінію, щоб люди доносили про порушення спірного закону про національну безпеку. Протягом кількох годин після запуску на лінію надійшло понад 1 тис. повідомлень.

Жителі цього автономного регіону Китаю можуть анонімно надсилати фото, аудіо чи відео, якщо підозрюють, що хтось порушив закон. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гонконгу поліція вбила протестувальника

Закон, прийнятий у червні, передбачає кримінальну відповідальність за заклики до відділення Гонконгу від Китаю, підривну діяльність проти влади чи змову з іноземними силами. Це вже призвело до арештів активістів і змусило замовкнути частину учасників протестів. Максимальне покарання за законом - довічне ув'язнення.

Жителі можуть відправляти інформацію електронною поштою, текстом або через WeChat - найпопулярніший додаток для обміну повідомленнями в Китаї.

Опозиційні політики і правозахисники кажуть, що це можуть використати для переслідування тих, хто дотримується протилежних від Пекіну політичних поглядів.

"Заохочуючи людей повідомляти про друзів і сусідів, китайський уряд відтворює один з найуспішніших інструментів соціального контролю - культуру доносів. Пекін застосовує новітні інструменти, щоб карати і приборкати демократичний рух регіону", - заявила старша дослідниця Human Rights Watch Мая Ван.

Пекін посилює контроль над містом-регіоном. Китай стверджує, що це необхідно для боротьби з заворушеннями і нестабільністю в Гонконгу. Водночас тисячі жителів регіону багато місяців протестують, вимагаючи збереження демократії та меншого впливу Китаю. Закон засудили західні країни.

Минулого тижня гонконгського активіста Тоні Чангу звинуватили за цим законом. Це сталося через кілька днів після того, як його затримали біля консульства США. 19-річний Чанг планував увійти в консульство і попросити притулку. Раніше цього тижня 7 продемократичних політиків в Гонконгу заарештували через травневу бійку з пропекінськими депутатами в Законодавчій раді міста.

Права Гонконгу закріплені в мініконституції, яка набула чинності 1997-го, коли Велика Британія передала Китаю суверенітет над регіоном. Документ гарантує збереження принципу "одна країна, дві системи" і передбачає автономію Гонконгу в межах Китаю до 2047-го. Тобто там мають діяти демократичні принципи на відміну від авторитарних китайських. Влітку Пекін ухвалив закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого законодавчого органу. Це дозволило йому придушувати тамтешні протести.

Зараз ви читаєте новину «За кілька годин на гарячу лінію надійшла тисяча доносів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі