субота, 27 січня 2024 20:34

Третина молодих британців не пішли би воювати, якби на них напали

Третина молодих британців не пішли би воювати, якби на них напали
30% британців відповіли, що не служили б, навіть якби на їхню країну напали. Фото: Getty Images

У Великій Британії 38% людей молодше 40 років стверджують, що вони відмовилися б служити у збройних силах у разі нової світової війни.

Ще 30% відповіли, що не служили б, навіть якби на їхню країну напали. Про це свідчать результати опитування міжнародної компанії YouGov.

Як пояснили автори опитування, громадяни від 18 до 40 років - це та вікова категорія, яку британський уряд найперше призивав на військову службу під час Першої та Другої світових воєн.

Водночас кожен чотирнадцятий (7%) опитаний стверджує, що пішов би добровольцем, якби почалася світова війна, і 11% - якби материкова частина Великої Британії опинилася б під загрозою.

Інші кажуть, що не будуть чинити опір призову, хоча самі не збираються служити. Таких буде 21% у разі гіпотетичної світової війни та 23% у випадку нападу на саму Велику Британію.

В обох сценаріях близько третини або невпевнені, або вважають, що збройні сили не захочуть їх призвати через вік або інвалідність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скептиків побільшало - скільки українців безумовно вірять у перемогу

Жінки призовного віку частіше відмовляються від ідеї служити, ніж чоловіки. 43% відмовилися у випадку світової війни (порівняно з 32% чоловіків), а 35% - у разі, якщо будуть під загрозою Британські острови (порівняно з 25% чоловіків).

У разі світової війни 39-47% чоловіків у віці 18-40 років кажуть, що пішли б добровольцями або прийняли б призов за обома сценаріями, порівняно з 19-24% жінок того самого віку.

Цікаво, що переважна більшість населення (72%) стверджує, що жінки повинні проходити строкову службу. З них 42% вважають, що жінки повинні служити на тих самих посадах, що й чоловіки, проти 30%, які вважають, що повинні бути певні обмеження щодо ролей, які вони можуть виконувати. Наприклад, не служити в піхоті.

13% жінок стверджують, що їх не слід призвати на строкову службу - це не дуже відрізняється від позиції чоловіків у цьому питанні (9%). Однак жінки частіше кажуть, що їх слід обмежити у виконанні певної роботи в армії - 34% порівняно з 26% чоловіків.

Жінки призовного віку (18-40 років) частіше відповідали, що їх не слід призвати в армію, хоча втричі більше (60%) вважали, що жінки повинні служити у збройних силах на певній посаді.

Загалом було 3044 британців від 18 років і старше, кількість опитаних чоловіків та жінок майже однакова.

Кожен третій поляк у віці 30-39 років втік би із країни у разі початку там бойових дій.

Усього 15% респондентів хотіли б добровільно піти у військо польське. Такими є результати опитування, проведеного за дорученням видання Rzeczpospolita.

Респондентам було поставлено питання, що вони робитимуть "у разі військового нападу Росії на Польщу".

Так, 29% заявили, що займуться волонтерською діяльністю, наприклад, у лікарні, 37% готові виїхати (12% за кордон із сім'єю, а 25% - "у безпечне місце у Польщі"). Усього 15,7% заявили, що готові добровільно піти до армії.

Зараз ви читаєте новину «Третина молодих британців не пішли би воювати, якби на них напали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі