четвер, 18 січня 2024 13:46

Спецтема: Війна Росії проти України

Старт президентської кампанії в США: перша перемога Трампа

Старт президентської кампанії в США: перша перемога Трампа
Байден, схоже, буде змагатися за пост президента з Трампом, як і чотири роки тому. Президенту на момент виборів буде мати майже 82 роки, а його опонент-республіканець 78 років. Наразі ряд кримінальних справ проти Трампа не зупинили його від участі в кампанії. Серед прихильників Трампа справи проти нього тільки додають йому популярності / East News

У США відбулися перші кокуси (вибори всередині партії) в Республіканській партії. Вони засвідчили переконливу перемогу колишнього президента Дональда Трампа як претендента від цієї політсили на виборах 2024 року. Трамп переміг із величезним відривом - 51%, губернатор від Флориди Рон ДеСантіс отримав 21%, колишня експредставниця США при ООН та найбільш проукраїнська кандидатка Ніккі Гейлі – 19%. Наразі у Трампа найбільші шанси протистояти чинному президенту Джо Байдену на виборах у листопаді. Проте проти нього відкриті чотири кримінальні справи і 91 звинувачення, що ще можуть йому завадити. Замість святкувати першу перемогу, Трамп поїхав давати свідчення по одній зі справ.

Перша перемога Трампа на партійних виборах

15 січня Трамп отримав приголомшливу перемогу на республіканських кокусах в Айові, що стало формальним стартом президентської кампанії у США. Хоча це лише перший крок до висунення кандидата від партії, він окреслив перші тенденції цьогорічних перегонів за Білий дім.

У кожному з 50 штатів на етапі первинних виборів, які будуть тривати до кінця літа, Демократична і Республіканська партії визначатимуть кандидатів. Найбільш вірогідно, що демократів представлятиме діючий президент Байден. Фінальний з'їзд республіканців відбудеться 15-18 липня, а демократів – 19-22 серпня.

В Айові Трамп отримав голоси 20 республіканських делегатів, ДеСантіс - вісім, Гейлі - сім. Щоб стати кандидатом від Республіканської партії на з'їзді в липні, претендент має отримати голоси 1236 делегатів з різних штатів.

Результати виборів кандидата у республіканців, мабуть, будуть відомі у супервівторок 5 березня, коли будуть голосувати за 874 кандидатів у понад 16 штатах.

За Трампа переважно голосують менш освічені, бідніші та сільські жителі

За Трампа переважно голосують менш освічені, бідніші та сільські жителі. Результати в Айові показують, що якщо Хейлі та ДеСантіс мають хоч якусь надію протистояти Трампу в номінації, їм слід буде покращити свою ефективність на виборчих дільницях з більш освіченими та забезпеченими виборцями – це були єдині округи в Айові, де вони змогли конкурувати з Трампом, пише Financial Times.

Жоден із двох наступних штатів, Нью-Гемпшир і Південна Кароліна, не входять до найбагатших у США, що ускладнює прорив для конкурентів фаворита серед республіканців.

Хоча Трамп отримав підтримку майже скрізь в Айові та серед майже всіх демографічних груп, він звернувся передусім до округів із більшою кількістю сімей з низькими доходами й там, де менше випускників коледжів.

Америка прямує до самоізоляції Трампа

Кукуси в Айові стали першим кроком республіканців на шляху до вибору кандидата, щоб протистояти Джо Байдену - 81-річному президенту-демократу. 77-річний Трамп - фавори на перемогу в номінації від республіканців.

Трамп має незначну перевагу в опитуваннях на національному рівні над Байденом в середньому - 50,8% проти 49,2%

Наразі він має незначну перевагу на національному рівні над Байденом в середньому по опитуваннях - 50,8% проти 49,2%.

Якщо динаміка збережеться, Трамп переможе і стане кандидатом від республіканців, це спричинить глибоке занепокоєння серед найближчих союзників США по світу. Адже колишній глава Білого дому проголошує невтручання Америки у справи інших країн із гаслом "Америка понад усе".

Байден протягом усього терміну намагається відновити відносини США з традиційними партнерами від країн Європи до Індо-Тихоокеанського регіону. Із поверненням Трампа в Білий дім ці зв'язки знову будуть під загрозою. Перспектива реваншу кандидата, який програв йому вибори в 2020 році, але не визнав поразки і підбурював прихильників захопити будівлю Конгресу 6 січня 2021 року, вже змусила Байдена розпочати розглядати вибори як боротьбу за порятунок демократії в Америці та у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Багато соціологів і стратегів республіканців стверджують, що більшість Республіканської партії залишаються захоплені Трампом. Особливо це стосується тих, хто представляє консерваторів із робітничого класу, сільської місцевості та менш освічених виборців, які не соромляться знову підтримати його та надихаються такою перспективою.

Цю лояльність не підриває 91 кримінальне обвинувачення, висунуті проти Трампа після того, як він залишив посаду в 2020 році, і його дедалі більш авторитарна риторика, включаючи обіцянку повної відплати своїм політичним ворогам.

Відповідно до середніх національних опитувань FiveThirtyEight, 60,4% республіканців підтримують Трампа, 12,1% ДеСантіса, і 11,7% Хейлі.

Той, хто може спробувати знищити інституції США

У США історики застерігають щодо наслідків можливої другої каденції Трампа. Вона стане викликом для виживання політичної системи Америки, якою ми її сьогодні знаємо.

Ліндсі Червінскі, старша наукова співробітниця Центру президентської історії Південного методистського університету, каже: "Я не кажу, що Трамп зміг би реалізувати всі погрози, які робив. Але немає сумнівів, що його другий термін дуже відрізнятиметься від першого, і не буде схожим ні на що, що ми колись бачили. Буде стільки простору розвернутися для президента, якому байдужі норми, прецеденти та дотримання законів, щоб знищити всю американську систему інституцій. Я не сумніваюся, що він спробує".

Дедалі менше політиків-республіканців сподіваються, що партію можна врятувати від ізоляціонізму та популізму Трампа

Дедалі менша частина республіканських донорів, законодавців, колишніх чиновників і лобістів сподіваються, що партію можна врятувати від ізоляціонізму та популізму Трампа, та що можна відновити більш традиційну республіканську політику, яка була за президентів-республіканців Джорджа Буша-молодшого, Джорджа Буша-старшого чи Рональда Рейгана.

Байден застерігає від ризиків для демократії в США

У Білому домі висунення Трампа викликає змішані емоції, пише FT. З одного боку, Байден і офіційні особи від Демократичної партії очікують, що Трамп стане їхнім суперником у листопаді, і вважають, що у них є правильний рецепт, як перемогти його подібно до того, як було в 2020 році.

З іншого, недавні опитування у поєднанні з низьким рейтингом схвалення Байдена та широким невдоволенням напрямком розвитку країни непокоять демократів щодо здатності Байдена провести таку ж переможну кампанію.

Табір Байдена робить ставку на те, що покращення економічних даних і триваючий гнів щодо дій Трампа допоможуть завоювати симпатії мінливих виборців, які від виборів до виборів голосують то за демократів, то за республіканців. Вони роблять ставку на те, що президент переможе, якщо буде підкреслювати фундаментальну небезпеку для американської демократії, яка може виникнути через потенційне повернення Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"Думаю, ідея, що демократія ​​на кону - реальна. Це знайде резонанс серед частини виборців", - каже Роберт Вольф, донор демократів та колишній голова фірми UBS Americas.

Риторика колишнього президента лише посилила аргументи Байдена. На мітингах і в соцмережах Трамп називав політичних опонентів "шкідниками", казав, що іммігранти "отруюють кров" країни, і називав засуджених учасників нападу на Капітолій 6 січня 2021 року "заручниками". Він також погрожував "бедламом", якщо програє, передвіщаючи ризики політичного насильства в США, пов'язаного з цьогорічними виборами.

Повернення Трампа в стилі Ніксона?

Помічниця міністра фінансів за президентства Трампа у 2019-2021 роках Моніка Кроулі пише для Newsweek, що ми - свідки найбільшого повернення за політичну історію США.

Попереднє належало Річарду Ніксону, який програв президентські вибори в 1960 році, щоб перемогти в 1968 році і знову в 1972-му. Тепер Трамп повертається на велику політичну сцену.

"Відколи він уперше оголосив про участь у виборах у червні 2015 року, Трамп очолив потужний рух "Америка понад усе". Заснований на ідеї, що США і американці повинні бути пріоритетними для своїх лідерів", - пише вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

"Трамп лідирує над Байденом в більшості національних опитувань. Серед причин для перемоги Трампа - за його президентства створили міцну економіку з низьким рівнем безробіття для всіх демографічних груп, був ріст зарплат, незначна інфляція, енергетична незалежність, повернення робочих місць у промисловості та справедливі торговельні угоди з іншими країнами. Він вирішив проблему нелегальної імміграції, почавши будувати стіну на кордоні. Забезпечив більший глобальний мир і стабільність, демонструючи силу, завдаючи ударів тим, хто загрожував інтересам США, досягаючи мирних угод і відновлюючи армію, чим відновлював готовність до стримування", - додає вона.

Чим більше справ проти Трампа, тим більше його підтримують

Соціолог і політичний консультант Демократичної партії Марк Меллман у колонці для The Hill пише, що оскільки Трамп розбиває своїх конкурентів-республіканців, то варто себе запитати, чому "ця огидна людина та некомпетентний експрезидент, проти якого висунуті численні звинувачення, так добре почувається в партії".

Три фактори пояснюють велику частину привабливості Трампа - пристрасність, стійкість переконань і фальшива автентичність

"Після перемоги Трампа на виборах в 2016 році виникла в результаті трьох чинників - відрази громадян до істеблішменту, відрази до змін і відрази до інакшостей. Зараз інші три фактори пояснюють велику частину привабливості Трампа - пристрасність, стійкість переконань і фальшива автентичність. Прихильність до своєї партії - потужний наркотик, основна ідентичність, яка організовує думки та почуття багатьох в політичній сфері", - пише Меллман.

"Республіканці не любили його, поки не зрозуміли, що він справжній претендент на висування від партії. У травні 2015 року, коли оголосив свою кандидатуру, опитування показало, що лише 16% республіканців підтримували його, а 65% були проти. Коли став провідним кандидатом, рейтинги підтримки підскочили до 57%, а були 40% проти. Республіканцям не був потрібний Трамп, коли був бурлескним шоуменом. Але як тільки став їхнім потенційним лідером, почали свій роман із ним. Коли став президентом, рейтинг серед республіканців підскочив до 83%. У лютому 2021 року, після втрати Білого дому, рейтинг серед своїх був 81%. Зараз - 78%. Це підводить нас до другого фактору - стійкості існуючих переконань. Люди не легко змінюють думку. Як каже вчений-когнітивіст Г'юго Мерсьє, "будь-яке повідомлення, яке суперечить нашим попереднім переконанням дуже ймовірно, не буде почуте", - пише Мелльман.

Терплячи розслідування справ і звинувачень, Трамп почав розглядатися серед своїх як поборник тих, хто відчував себе досі непочутими і непредставленими

"Переживши неймовірні шторми, з якими зіткнувся, Трамп отримав користь від хибного відчуття автентичності, що нібито страждає за свої переконання. Він був готовий говорити те, у що вірили його прихильники. Добровільно терплячи ганьбу від "істеблішменту", а також розслідування справ та звинувачень, він почав розглядатися серед своїх як справжній поборник тих, хто відчував себе досі непочутими і непредставленими. У психології його прихильників звинувачення та інші нападки були знаком мужності Трампа, його готовності жертвувати заради їхніх спільних цінностей", - пише політичний консультант.

Трамп заявив під час виступу в Айові, що може "дуже швидко" закінчити війну в Україні, бо "чудово ладнає" і з президентом Володимиром Зеленським, і з Володимиром Путіним. "Я дуже добре знаю Путіна, дуже добре знаю Зеленського, ми вирішимо це дуже швидко", – сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Старт президентської кампанії в США: перша перемога Трампа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі