пʼятниця, 22 грудня 2023 08:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Операція ЦАХАЛ у Секторі Газа триває 2,5 місяця. Після знищення там інфраструктури терористів ХАМАС, Ізраїль вирішить, кому передати владу над територією. Єрусалим не проти створення Палестинської держави, якщо та не буде прагнути знищити Ізраїль. Київ і Єрусалим не конкурують за допомогу США, але опинилися в одному човні через блокування допомоги в Конгресі. Проте цю допомогу обов'язково приймуть. Ізраїль цінує підтримку України і це сприяє покращенню відносин. Про це Gazeta.ua розповів посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський.

Атака ХАМАС на Ізраїль відбулася 7 жовтня. Після цього триває операція ЦАХАЛ в Секторі Гази, де досі владу утримували терористи. Що буде з Газою після знищення ХАМАС - Ізраїль окупує її, передасть владу партії "Фатх", яка керує іншою частиною Палестини, чи міжнародним організаціям?

Передусім війська зараз зосередженні на воєнній спеціальній операції. Ціль ЦАХАЛ – знищити інфраструктуру ХАМАСу. Зробити все можливе, щоб те, що сталося 7 жовтня, ніколи не повторилося.

Після цього вирішуватимуть питання майбутнього Сектору Газа. Можуть бути різні варіанти. Як сказав наш прем'єр-міністр – на певний час Ізраїлю доведеться взяти анклав під контроль, але Єрусалим не зацікавлений в довготривалому контролі над цією територією, тому слід буде знайти політичне рішення. Скоріш за все, за участі міжнародного співтовариства, інших країн. Зокрема, Близького сходу. Над його пошуком зараз триває робота.

Ізраїль не проти створення Палестинської держави, проте не хоче мати поруч країну, яка прагне нас знищити

Чи перегляне влада Ізраїлю підхід до створення Палестинської держави після операції в Газі?

Ізраїль не проти створення Палестинської держави за умови, що вона не буде нам загрожувати. На жаль, на сьогодні такої можливості немає, враховуючи настрої в палестинському суспільстві, й те, що ХАМАС відкрито заявляє, що хоче знищити нашу державу. Не хочемо мати поруч країну, яка прагне нас знищити.

Ізраїль на різних етапах говорив про готовність обговорювати створення Палестинської держави за певних умов. На жаль, із палестинської сторони у нас не було партнера для таких домовленостей.

Автор: Фото посольства Ізраїлю в Україні
  Михайло Бродський народився у 1972 році в Петербурзі. У 1990 році з родиною репатріювався до Ізраїлю. Закінчив бакалаврат політичних наук та магістратуру дипломатії і національної безпеки в Тель-Авівському університеті. У 2003-2008 – пресаташе посольства Ізраїлю в Росії. У 2009-2013 роках - директор зі зв’язків із громадськістю посольства Ізраїлю в Лондоні. У 2015-2018 роках - посол в Казахстані та Киргизстані. З 9 серпня 2021 року - посол Ізраїлю в Україні. Одружений, має трьох дітей
Михайло Бродський народився у 1972 році в Петербурзі. У 1990 році з родиною репатріювався до Ізраїлю. Закінчив бакалаврат політичних наук та магістратуру дипломатії і національної безпеки в Тель-Авівському університеті. У 2003-2008 – пресаташе посольства Ізраїлю в Росії. У 2009-2013 роках - директор зі зв’язків із громадськістю посольства Ізраїлю в Лондоні. У 2015-2018 роках - посол в Казахстані та Киргизстані. З 9 серпня 2021 року - посол Ізраїлю в Україні. Одружений, має трьох дітей

Чи атака ХАМАС була пов'язана з питанням створення Палестинської держави? Чи сталася, тому що терористи хочуть знищити всіх ізраїльтян?

ХАМАС відкрито закликає до знищення Ізраїлю. Навіть не намагається приховувати. Тому ніякі інші пояснення не працюють.

Єдине пояснення того, що сталося 7 жовтня – бажання ХАМАС знищити Ізраїль. Ніякі спроби виправдати це будь-якими політичними мотивами не можуть приховати того, що ціллю терористичної атаки було знищення саме цивільного населення.

У перспективі йдеться не лише про Ізраїль, а про загрозу зі сторони ісламського екстремізму для всієї Західної цивілізації, включаючи Європу та Північну Америку. Тому, на жаль, терористи не обмежаться нашою країною. Говоримо про це протягом десятиліть. Сподіваюсь, зараз нас розуміють краще у світі.

Як зміняться підходи Ізраїлю до безпеки на територіях на прикордонні з місцями, звідки можуть напасти терористи? Наприклад, поруч із Газою, Західним берегом ріки Йордан, чи Ліваном, де діє "Хезболла"?

Активно слідкуємо за активністю терористичних груп, які діють не лише на території Сектору Гази, але також Сирії, півдня Лівану. Північний кордон Ізраїлю неспокійний вже тривалий час. Там регулярно перестрілки між терористами "Хезболли" та ізраїльськими військовими.

Ізраїль попередив, що будь-яка організація чи країна, яка захоче напасти на нас, заплатить за це дуже високу ціну

Ізраїль попередив, що будь-яка організація чи країна, яка захоче скористатися ситуацією, що склалася, і напасти на нас, заплатить дуже високу ціну. Повторюємо знову і знову, розраховуючи, що у терористів вистарчить здорового глузду та інстинкту самозбереження, щоб не вв'язуватися в цю війну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

В Україні говорять про втому від війни на фоні майже двох років від початку повномасштабного вторгнення. Ізраїль перманентно воює з дня створення держави в травні 1948 року. Що допомагає ізраїльському суспільству не втомлюватися від війни?

У ізраїльтян та євреїв немає іншої країни, тому в нас немає виходу, окрім як захищати своє право на існування, незалежність.

Ізраїльтяни доводять, що готові щоразу платити свою ціну. Бачили як після подій 7 жовтня наші резервісти поверталися з закордону, багато приходили добровольцями і просилися в армію, щоб стати на захист батьківщини. Це ґрунтується на справжньому патріотизмі, яким відома наша країна. І завдяки якому їй вдається не просто виживати, а будувати вільну та благополучну державу.

Після 7 жовтня в Ізраїль повернулися з інших країн тисячі резервістів, щоб стати на оборону країни. В Україні на початку вторгнення теж масово йшли добровольцями в армію, але на 22-му місяці війни існують труднощі з мобілізацією. Які уроки українці могли б винести з ізраїльського досвіду мобілізації?

Я б дуже обережно порівнював ситуацію, бо йдеться про абсолютно різні війни. Ізраїль перманентно воює 75 років, із першого дня проголошення держави. Україна зіткнулася з повномасштабною війною протягом останніх двох років. Це абсолютно різні ситуації.

Те, що нас об'єднує – людські трагедії, які щодня відбуваються в Ізраїлі та Україні

Те, що нас об'єднує – людські трагедії, які щодня відбуваються в Ізраїлі та Україні. Також бажання громадян захистити свою незалежність, право жити у вільній демократичній країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Українці могли б повчитись чогось в Ізраїлю щодо мобілізації?

Можемо вчитися один в одного. Україна також за останні два роки отримала немалий досвід у різних сферах. Тому буде правильно вчитися навзаєм, переймати кращий досвід та знання.

Щодо життя в умовах постійної загрози, Ізраїль може стати моделлю для України. Від початку російсько-української війни ми передавали досвід та знання у різних сферах - лікування та реабілітації поранених, освіти в умовах небезпеки, роботи інфраструктури й транспорту під час війни.

У Росії на державному рівні чуємо антисемітизм. У кавказьких регіонах РФ дійшло до заворушень на фоні звісток про можливі авіарейси з ізраїльтянами. Делегація ХАМАС відвідала Москву в кінці жовтня. Яка роль Росії в атаці на Ізраїль і які висновки зробили з цього в Єрусалимі?

Уважно слідкуємо за тим, що діється в Росії. Нас не можуть не хвилювати прояви антисемітизму в РФ чи візит делегації ХАМАС. Відкрито засудили цей візит терористів, бо дає додаткову легітимізацію терору – візит відбувся через кілька днів після атаки 7 жовтня.

Будемо далі уважно спостерігати, що робить Росія. Нас непокоять відносини між росіянами та іранцями. В Україні це чудово розуміють, бо Тегеран та його військова співпраця з Москвою для українців теж небезпечні. Дрони Shahed регулярно атакують українські міста.

Наскільки військову співпрацю між Україною та Ізраїлем обмежує наявність російських військ у Сирії?

Ізраїль діє, виходячи зі своїх національних інтересів. Головне – безпека наших громадян. Тому щодо воєнних загроз діємо дуже обережно, не переходячи "червоні лінії". Про ці обмеження добре відомо в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

Війну в Україні та Ізраїлі часто порівнюють як конфлікти демократій проти авторитарних режимів. Обом країнам допомагають США. Чи в Ізраїлі відчувають конкуренцію з Україною за снаряди, ракети та увагу Вашингтону?

Ні. Наші відносини зі США мають стратегічний характер. Складалися протягом десятиліть. Не дивно, що Америка підтримала Ізраїль у різних аспектах після 7 жовтня – у політичних та військових питаннях.

Проте ніякої конкуренції з Україною. Впевнений, допомога зі сторони Америки Києву буде далі йти. Так само допомога Ізраїлю.

Обидві країни опинилися в одному човні – військова допомога заблокована в Конгресі через внутрішньопартійну суперечку між демократами і республіканцями.

Це правда. Але впевнений, американцям вдасться подолати труднощі та розблокувати допомогу для обох країн.

Як зміниться співпраця Києва і Єрусалима в питаннях обміну розвідданими, розвитку технологій на фоні спільних викликів для обох країн?

Ми ніколи не зупиняли діалогу щодо цих питань на різних рівнях, по різних каналах. Зараз, коли обидві країни в стані війни, цінність обміну інформацією та досвідом, виросла ще більше. Цей обмін продовжиться надалі.

Винос: Україна зараз одна з найбільш проізраїльських країн у Європі

Україна - країна, де чи не найбільше підтримали Ізраїль після 7 жовтня. Які це матиме наслідки для співпраці країн?

Ми вдячні за підтримку Ізраїлю – владі в Києві та українському суспільству. Справді, Україна зараз одна з найбільш проізраїльських країн у Європі. У нас дуже сильно цінують таку підтримку. Впевнений, це покращить відносини між країнами ще більше.

Зараз ви читаєте новину «"Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі