понеділок, 11 вересня 2023 06:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Потрапив у немилість Путіна: в ISW з'ясували подальшу долю Суровікіна

Потрапив у немилість Путіна: в ISW з'ясували подальшу долю Суровікіна
Колишнього командувача Об'єднаного угрупування військ Сергія Суровікіна обрано головою координаційного комітету СНД з питань протиповітряної оборони. Фото: скріншот

Екскомандувач Повітряно-космічними силами (ПКС) Російської Федерації Сергій Суровікін, якого звільнили за зв'язок із покійним очільником ПВК "Вагнер" заколотником Євгеном Пригожиним, очолив Координаційний комітет з питань протиповітряної оборони при Раді міністрів оборони Співдружності Незалежних Держав РФ.

Маловідомі місцеві російські засоби масової інформації 10 вересня повідомили, що Рада міністрів оборони СНД одноголосно проголосувала за призначення Суровікіна головою комітету протиповітряної оборони, передає американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Відтепер Суровікін відповідатиме за нагляд та функціонування об'єднаної системи протиповітряної оборони держав-учасниць СНД", – сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суровікіна звільнили з-під варти після смерті Пригожина – ЗМІ

Водночас пов'язані із Кремлем російські ЗМІ не повідомляли про нове призначення Суровікіна і взагалі не згадували його після того, як президент Росії Володимир Путін 23 серпня звільнив його з посади командувача ПКС.

Після спроби заколоту в РФ Суровікін не з'являвся на публіці. ЗМІ писали, що генерала відсторонили від служби і затримали. В кінці серпня стало відомо, що указом президента РФ Суровікін знятий з поста головкому Повітряно-космічних сил Росії "у зв'язку з переходом на іншу роботу".

Пригожин знав генерала Суровікіна, тому що найманці його ПВК служили в Сирії у складі російських військ, коли той був там найвищим командувачем. Лідер найманців високо оцінив призначення генерала минулого року, назвавши його легендарною фігурою і найздібнішим командиром у російській армії.

Але в січні Кремль усунув генерала Суровікіна. На його місце поставили начальника російського генштабу Валерія Герасимова. Суровікін став його заступником. Ця зміна ознаменувала початок втрати влади Пригожина, який невдовзі почав конфлікт із генералом Герасимовим та російським міністром оборони Сергієм Шойгу, оскільки сили "Вагнера" зазнали тяжких втрат, намагаючись взяти українське місто-фортецю Бахмут.

Ця напруженість зрештою призвела до того, що Пригожин розпочав короткочасний заколот, який, за його словами, був спрямований на усунення двох керівників російського військового відомства оборони, а не на повалення президента Володимира Путіна.

У липні, коли виникли чутки про місцезнаходження генерала Суровікіна, один із провідних депутатів російського парламенту, який очолює комітет із оборони, повідомив репортеру, що генерал "відпочиває".

Минулого місяця видання Politico написало, що Суровікін перебуває під домашнім арештом.

У липні The Wall Street Journal повідомили про допити Суровікіна у Москві і затримання щонайменше 13 російських військових високопосадовців.

За даними бази російських військових, які чинили злочини в Україні, Суровікін брав безпосередню участь у плануванні та організації військового вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

З жовтня по січень він командував угрупованням російських окупаційних військ.

22 серпня стало відомо, що російського генерала Сергія Суровікіна звільнили з посади командувача ВКС ЗС РФ.

Опального генерала, який потрапив у немилість Кремля після невдалого заколоту найманців приватної військової компанії "Вагнер", відправили у розпорядження міністерства оборони РФ.

Зараз ви читаєте новину «Потрапив у немилість Путіна: в ISW з'ясували подальшу долю Суровікіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі