вівторок, 05 вересня 2023 11:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Суровікіна звільнили з-під варти після смерті Пригожина – ЗМІ

Суровікіна звільнили з-під варти після смерті Пригожина – ЗМІ
Американські офіційні особи стверджують, що генерал заздалегідь дізнався про заколот. Фото: росЗМІ

Російська влада затримала генерала Сергія Суровікіна одразу після заколоту ватажка найманців приватної військової компанії "Вагнер" Євгена Пригожина у червні.

Його звільнили через декілька днів після загибелі Пригожина, повідомляє The New York Times із посиланням на джерела в американському уряді і російському Міноборони.

"Генерал Суровікін, якого вважали союзником Пригожина і який отримав прізвисько "м'ясник" за свою жорстоку тактику в Сирії, зник із поля зору в червні після того, як лідер найманців "Вагнер" і члени його групи виступили проти російського військового керівництва", – сказано в повідомленні.

Видання отримало інформацію про нього від двох анонімних американських чиновників і людини, близької до Міністерства оборони Росії.

Американські офіційні особи стверджують, що генерал заздалегідь знав про заколот. Через кілька годин після початку збройного повстання "вагнерівців" російська влада опублікувала відео, де Суровікін невпевнено закликав ПВК відступити.

"Хоча генерал Суровікін, судячи з усього, був звільнений з-під варти наприкінці минулого місяця, залишається незрозумілим, чи зберігаються якісь обмеження на його пересування або інші обмеження, задіяні російською владою", – пише видання.

Генерал поки що зберіг своє звання і формально все ще є військовим офіцером, але жодних "кар'єрних перспектив" у нього більше немає. Наразі Суровікін перебуває вдома зі своєю родиною в нібито відпустці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіянам вперше показали живого Суровікіна на тлі чуток

Після бунту Пригожина Суровікіна відсторонили від керівної ролі у війні в Україні. Видання Bloomberg писало, що його протягом кількох днів допитували військові прокурори про його зв'язки з Пригожиним.

Після спроби заколоту в РФ Суровікін не з'являвся на публіці. ЗМІ писали, що генерала відсторонили від служби і затримали. В кінці серпня стало відомо, що указом президента РФ Суровікін знятий з поста головкому Повітряно-космічних сил Росії "у зв'язку з переходом на іншу роботу".

Пригожин знав генерала Суровікіна, тому що найманці його ПВК служили в Сирії у складі російських військ, коли той був там найвищим командувачем. Лідер найманців високо оцінив призначення генерала минулого року, назвавши його легендарною фігурою і найздібнішим командиром у російській армії.

Але в січні Кремль усунув генерала Суровікіна. На його місце поставили начальника російського генштабу Валерія Герасимова. Суровікін став його заступником. Ця зміна ознаменувала початок втрати влади Пригожина, який невдовзі почав конфлікт із генералом Герасимовим та російським міністром оборони Сергієм Шойгу, оскільки сили "Вагнера" зазнали тяжких втрат, намагаючись взяти українське місто-фортецю Бахмут.

Ця напруженість зрештою призвела до того, що Пригожин розпочав короткочасний заколот, який, за його словами, був спрямований на усунення двох керівників російського військового відомства оборони, а не на повалення президента Володимира Путіна.

У липні, коли виникли чутки про місцезнаходження генерала Суровікіна, один із провідних депутатів російського парламенту, який очолює комітет із оборони, повідомив репортеру, що генерал "відпочиває".

Минулого місяця видання Politico написало, що Суровікін перебуває під домашнім арештом.

У липні The Wall Street Journal повідомили про допити Суровікіна у Москві і затримання щонайменше 13 російських військових високопосадовців.

За даними бази російських військових, які чинили злочини в Україні, Суровікін брав безпосередню участь у плануванні та організації військового вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року.

З жовтня по січень він командував угрупованням російських окупаційних військ.

Зараз ви читаєте новину «Суровікіна звільнили з-під варти після смерті Пригожина – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі