середа, 29 травня 2024 08:35

Спецтема: Війна Росії проти України

На початку війни Сі Цзіньпін був готовий дати зброю Росії - ЗМІ

На початку війни Сі Цзіньпін був готовий дати зброю Росії - ЗМІ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін нібито відмовився від передачі Росії зброї після дзвінка президента США Джо Байдена. Фото: ТАСС

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну лідер Китаю Сі Цзіньпін нібито був готовий надати Москві військову допомогу.

Але він не став цього робити після дзвінка президента США Джо Байдена. Про це у колонці для The Washington Post написав політичний оглядач Девід Ігнейшс з посиланням на свої джерела.

Менш ніж через три тижні від початку повномасштабної війни у Пекіні взялись публічно закликати до миру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сі Цзіньпін пообіцяв Путіну зміцнити дружбу між Китаєм та РФ попри війну в Україні

"Вони вже були готові до постачань, коли Байден зателефонував Сі з попередженням: США відреагують, якщо дізнаються, що Китай передає Росії зброю", - написав Ігнейшс.

Знайомі з ситуацією анонімні джерела додали, що хоча лідера КНР і обурив дзвінок американського президента, він вирішив утримуватися від прямих постачань зброї Росії.

Офіційні особи США заявили, що Сі доручив колишньому віцепрем'єру й одному з найбільш довірених перемовників китайського лідера із Заходом Лю Хе наглядати за прихованою допомогою, яку Китай надає Росії.

Лідер КНР Сі Цзіньпін під час брифінгу з російським диктатором Володимиром Путіним заявив, що Китай і РФ "виступають за політичне врегулювання" війни в Україні.

Вони підписали спільну декларацію і заявили про поглиблення зв'язків Китаю і РФ та співпрацю у сфері торгівлі та основних зовнішньополітичних питань, передає BBC.

Напад Росії на Україну вони назвали "кризою".

Зараз ви читаєте новину «На початку війни Сі Цзіньпін був готовий дати зброю Росії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі