четвер, 31 березня 2022 20:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Корисні для Путіна німецькі ідіоти" - Politico

"Корисні для Путіна німецькі ідіоти" - Politico
Вторгнення Росії в Україну - не просто наслідок політики Меркель на посаді канцлера, але цілого покоління німецьких політиків різного штибу, пише Politico / Getty Images

Німеччина знайома з неправильною стороною історії. Ось чому нікого не має дивувати, що останні 16 років Берлін твердо стояв на неправильному боці розбіжностей щодо того, як поводитися з Росією.

Менш передбачуваною була швидкість, з якою Німеччина останніми тижнями відмовилася від своєї позиції щодо Москви, зупинивши спірний проект газопроводу "Північний потік-2", відправивши зброю в Україну, ввівши санкції проти Росії, і навіть оголосивши, що почне вливати значні суми у власну армію. Про це йдеться у статті американського видання Politico.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині пояснили, чому Євросоюз не може запровадити ембарго на імпорт енергоносіїв з РФ

Іншими словами, майже відразу Берлін погодився на все, до чого США та інші союзники підштовхували його протягом багатьох років. Там навіть придумали хештег для цього – Zeitenwende, тобто "Світанок нової ери".

Меркель дала "зелене світло" путінській агресії і може претендувати на роль британського прем'єра Невілла Чемберлена, який підписав Мюнхенську змову з Гітлером про розділення Чехословаччини

Німеччина "недооцінила Путіна", заявив минулого тижня давній радник Ангели Меркель із зовнішньої політики Крістоф Хойсген, новий голова Мюнхенської конференції з безпеки. Уперта наполегливість ФРН у відносинах з російським лідером перед лицем його вічної агресії була катастрофічною помилкою, яка дає Меркель місце в пантеоні політичної наївності поруч із британським прем'єром, який підписав Мюнхенську змову з Гітлером про поділ Чехословаччини, щоб уникнути війни, Невіллом Чемберленом. Перелік злочинів Путіна, починаючи від вторгнення в Грузію 2008 року, і закінчуючи вбивствами ворогів за кордоном і військовими злочинами в Сирії, був дуже великий.

Повільно, але неухильно до німців почало доходити, що м'який підхід Меркель до Росії, який досяг апогею у рішенні 2015 року дати "зелене світло" газопроводу "Північний потік-2", незважаючи на анексію Криму, і роль ФРН у війні на сході України – не просто відкрили Путіну двері для подальшої агресії, а фактично підштовхнули до цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині сказали, чи дадуть Україні гарантії безпеки - деталі

У німецькій політиці немає фігури, схожої на Черчилля, яка роками попереджала про небезпеку довіри до Путіна. Хоча Меркель заслуговує на більшу частину провини за те, що потрапила в пастку російського лідера. Правда в тому, що винен весь політичний клас Німеччини.

Будучи міністром фінансів та віце-канцлером Меркель, нинішній канцлер Олаф Шольц, соціал-демократи якого були рушійною силою будівництва газопроводу "Північний потік", він відстоював ідею, що найкращий спосіб мати справу з Путіним – це безкінечний "діалог".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідь на ультиматум Путіна: у ЄС готують нові санкції проти РФ

Єнс Плетнер, радник Шольца з національної безпеки, був одним з головних архітекторів цієї політики в роки роботи старшим дипломатом у МЗС Німеччини, де служив главою штабу тодішнього міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра. Навіть після того, як у грудні 2021 року Путін зібрав десятки тисяч солдатів на кордоні з Україною, Плетнер радив Шольцу підтримувати будівництво "Північного потоку-2" і публічно повторювати дурницю, що це не більш як "комерційний проєкт".

Штайнмаєр, який обвинуватив НАТО у 2016 році у "бряцанні зброєю та розпалюванні війни" за військові навчання на східному фланзі Альянсу, майже до перших ударів по українських містах стверджував, що Німеччина має використовувати енергію як спосіб наведення мостів з Росією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін погодився отримувати виплати за газ від ЄС в євро

Цими днями Штайнмаєр, який як президент ФРН має служити моральним авторитетом для Німеччини, організовує концерти "Свободи і миру" за участю російських і українських музикантів. Одна з подій відбулася на початку березня у Дрездені, коли на Харків падав дощ російських бомб.

На вихідних посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що бойкотуватиме події Штайнмаєра, додавши, що в українців бракує часу на "велику російську культуру", доки Москва вбиває невинних мирних українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У списку понад 200 найменувань: Німеччина запропонує Україні додаткову зброю для боротьби з РФ

Менш відповідальні за політику ФРН, що призвела до путінського вторгнення в Україну, менші члени правлячої коаліції Німеччини, "вільні демократи" та "зелені". Але вони також не покрили себе славою.

Хоча "зелені" виступали проти "Північного потоку-2", і робили це не так з міркувань екології, як із солідарності з Україною. Але більш значною була їхня стійка протидія постачанню зброї до Києва, яка змінилася лише після початку бойових дій.

Лідер "Вільних демократів" Крістіан Лінднер сказав послу України у ФРН Андрію Мельнику в день початку війни, що Берліну немає сенсу давати зброю Україні чи відключати Росію від SWIFT, бо Україна має лише "кілька годин" суверенітету, після нападу росіян

"Вільні демократи" розділилися в думках щодо того, що робити з "Північним потоком-2", і багато хто в партії, зокрема заступник лідера Вольфганг Кубицький, підтримували активнішу взаємодію з РФ. За словами Мельника, лідер "Вільних демократів" Крістіан Лінднер, який є міністром фінансів Німеччини, сказав йому в день початку війни, що Берліну немає сенсу відправляти зброю в Україну або відключати Росію від SWIFT, бо Україна має лише "кілька годин" суверенітету, після нападу росіян

Скептицизм щодо перспектив України, не кажучи про страхи щодо наслідків через надто жорстку поведінку щодо Росії, поділяли багато хто в нині головній опозиційній партії, ХДС. За кілька тижнів до вторгнення Росії лідер ХДС Фрідріх Мерц попередив, що відключення Росії від SWIFT може спричинити "атомну бомбу на ринках капіталу".

Помиляючись щодо Росії і Путіна на кожному кроці, німецькі політики вдалися до карти "Хто ж знав, що так буде?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У списку понад 200 найменувань: Німеччина запропонує Україні додаткову зброю для боротьби з РФ

"Я був неправий, ми всі були неправі", - заявив на вихідних сірий кардинал німецької політики і давній міністр фінансів від партії ХДС Вольфганг Шойбле.

Проте Шойбле і його колеги не беруть до уваги, що союзники Німеччини роками попереджали її про те, що вона недооцінює Путіна. Зіткнувшись із цією реальністю, німці не знають, як реагувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не прийматимемо цього" - Шольц обвинуватив Росію в імперіалістичних амбіціях

Після того, як президент Володимир Зеленський у своєму виступі у Бундестазі цього місяця нагадав німецьким депутатам, що бізнес, який Німеччина веде з Росією, допоміг фінансувати війну проти його країни, вони аплодували йому. А потім швидко повернулися до звичайних справ, у тому числі привітали двох депутатів із днем народження.

Під час холодної війни термін "корисний ідіот" став ярликом для поміркованих лідерів громадської думки на Заході, які стали жертвами пропаганди радянських комуністів.

Від вето Німеччини на членство України і Грузії в НАТО 2008 року до газових угод із Москвою і опору постачанням зброї Києву – лідери ФРН служили Путіну корисними ідіотами

Від накладеного Німеччиною вето на членство України та Грузії в НАТО 2008 року до її укладання газових угод з Москвою та опору постачанням зброї Києву – лідери цієї країни служили Путіну корисними ідіотами.

Весь цей час так звані Russlandversteher, тобто прихильники Росії у ФРН, що населяють політичний істеблішмент країни, відкидали критику їхнього курсу, наполягаючи, що їм видніше, і буквально сміючись Вашингтону в обличчя. Більше ніхто не сміється.

Навіть незважаючи на те, що союзники вітають берлінську Zeitenwende, їх не обдурить це перевзування в окопі.

Україна, розграбована Німеччиною під час Другої світової війни, до кінця якої втратила понад 15% населення, точно не пробачить і не забуде. Жодного реального авторитету в Альянсі у Німеччини теж не буде. Незалежно від того, скільки мільярдів вона витратить на оборону. Доки не буде чесно підрахована історія меркель-путінських років. Як чудово знає Німеччина, навіть якщо можна на певний час сховатися від тягаря історії, від неї нікуди не подітися.

Зараз ви читаєте новину «"Корисні для Путіна німецькі ідіоти" - Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі