четвер, 31 березня 2022 15:18

У Німеччині пояснили, чому Євросоюз не може запровадити ембарго на імпорт енергоносіїв з РФ

У Німеччині пояснили, чому Євросоюз не може запровадити ембарго на імпорт енергоносіїв з РФ
Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок пояснила, чому Євросоюз не може запровадити ембарго на імпорт російських енергоносіїв. Фото: instagram.com/abaerbock

ЄС не може зараз запровадити енергетичне ембарго Росії не лише через те, що це вдарить по економіці європейських країн. Також це загрожуватиме санкціям проти країни-загарбниці.

Про це заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок в ефірі німецького телеканалу ARD.

"Ми не можемо робити наш вихід з цієї залежності за рахунок інших країн. Ми будемо змушені купувати енергоносії в інших місцях, це означає, що деякі інші держави не зможуть їх отримати, адже не мають можливості купувати від інших джерел. Ми не можемо допустити, щоб, збанкротував, приміром, Ліван, або Індонезія залишилася зовсім без енергії. Тоді буде зруйнована вся підтримка, яку ми наразі маємо від переважної більшості країн світу, це призведе до того, що всі санкційні пакети перестануть працювати", – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі паніка через відмову європейських країн від купівлі російського газу - Шольц

Чиновниця наголосила, що Німеччина має виходити з енергетичної залежності від РФ разом з партнерами в ЄС. Вона озвучила сценарій, за яким Європа "протягом трьох днів" відмовляється від енергоносіїв, а потім стає зрозумілим, що вона не може впоратися із ситуацією і знову починає імпорт. Це означатиме порушення власних санкцій. А їх розробляли таким чином, аби працювали довгий час.

Як запевнила Бербок, ФРН останніми тижнями вже значно скоротила імпорт трьох енергоносіїв - газу, нафти та вугілля. Вони прямують до повної відмови від викопних енергоносіїв.

Також міністерка закордонних справ Німеччини прокоментувала вимогу президента країни-окупантки Володимира Путіна про поставку газу рублями. Нагадала, що G7 чітко заявила, що не буде платити в російські валюті, бо це буде всупереч власних санкцій. Вона пояснила, що сенс був у тому, аби РФ не могла скористатися доходами від газового експорту, проведеними на рахунки російського Банку, який у санкційному списку.

"Ці санкції найсильніше б'ють по режиму", – додала Бербок.

Росія отримуватиме плату за блакитне паливо в євро. Раніше в РФ вирішили перевести оплати за постачання російського газу на експорт у "недружні країни" на російські рублі. Путін доручив Центробанку та уряду за тиждень визначити порядок операцій із придбання рублів на внутрішньому ринку Росії покупцями російського газу.

Міністри енергетики країн великої сімки заявили, що оплата в рублях неприйнятна і суперечить існуючим контрактам. В заяві німецького уряду йдеться про згоду Росії приймати розрахунки за газ в євро. Сума буде зарахована на рахунок в "Газпром банку", який не потрапив під санкції, а потім переказана в рублях до Росії.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині пояснили, чому Євросоюз не може запровадити ембарго на імпорт енергоносіїв з РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі